Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

III. Bocskai Szituációs Lőbajnokság Hajdúhadházon

Szöveg: Madura János |  2016. augusztus 27. 8:02

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a Puskás Lövész Egyesület közös szervezésében rendezték meg Hajdúhadházon a III. Bocskai Szituációs Lőbajnokságot.

1596018706

A kétnapos rendezvény első napján a pisztolyoké, míg a másodikon a gépkarabélyoké volt a főszerep: naponta tíz-tíz pályán mutathatták be tudásukat a fegyveresek. A mintegy 60 egyéni regisztrált versenyzőt számláló bajnokság csapatait többek között az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és más katonai szervezetek, valamint a NAV, a TEK, a rendőrség és egyéb civil egyesületek kötelékeiből alkották.

A kiskaliberű fegyveres versenyen a kialakított pályák speciálisan pisztolylövészetre vannak berendezve, kis távolságra elhelyezett célokkal. Ezek a lecsökkentett távolságok szükségessé teszik a katonák, a versenyzők felkészítését a kis távolságon vívott harcra, ami jó lehetőség arra, hogy a fegyveresek saját képességeit teszteljék. Az ilyen versenyeken többnyire olyan katonák vesznek részt, akik a lövészeteken kimagasló teljesítményt nyújtanak és kellően motiváltak arra, hogy szabadidejükben is gyakoroljanak.

1596018706

A verseny megköveteli a fegyverek biztonságos kezelését, a gyors döntéshozatalt és a célok felismerését: ezeket kell összhangba hozni, így dinamikusan végig tud menni a versenyző a különböző nehézségi szintű pályákon. Akárcsak az éles helyzetekben, azonnali reakciókra van szükség, illetve fokozottan koncentrált figyelemre. Fontos, hogy a versenyző pontos legyen és gyors, mivel az értékelésnél az időt és a találatokat is értékelik a bírók.

1596018707

A rendezvény eredményhirdetéssel és a díjak átadásával zárult. A házigazda Bocskai-dandár 39. lövészászlóaljának állományából Varga Gábor főhadnagy ért el első helyezést pisztollyal, és a 39. lövészászlóalj csapata is a dobogó legmagasabb fokára léphetett gépkarabély kategóriában (Varga Gábor főhadnagy, Tóth István zászlós, Ivancsó Krisztián főtörzsőrmester). A katonai abszolút csapat összesítésben a második (pisztoly és gépkarabély), illetve a harmadik (pisztoly) helyezést tudhatta magáénak a 39-esek csapata.

A bocskaisok ismét nagyszerűen szerepeltek, gratulálunk nekik az elért szép eredményekhez! Köszönjük a csapatok részvételét és a társszervezők munkáját!

1596018707

Fotó: Szalka Miklós őrvezető és Hajdú Zoltán őrvezető