Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni hajók zaklatják az amerikai haditengerészet hajóját?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 26. 21:42

Az amerikai védelmi minisztérium augusztus 25-én, csütörtökön megerősítette, hogy az iráni Iszlám Forradalmi Gárda négy naszádja „zaklatott” egy amerikai torpedórombolót a Perzsa (Arab)-öböl északi részén lévő Hormuzi-szorosban.

A Fox televízió által idézett, neve elhallgatását kérő tisztségviselő információi szerint az iráni hajók „nagy sebességgel fogták be" az amerikai rombolót, kettő pedig mintegy 300 mérföldre meg is közelítette a USS Nitze amerikai hadihajót. Az amerikaiak megpróbáltak rádiókapcsolatot teremteni az irániakkal, de miután ez sikertelen maradt, öt rövid figyelmeztető lövést adtak el.

A haditengerészet tisztségviselője az incidenst „nem biztonságos és nem professzionális" aktusként írta le, hozzátéve, hogy az iráni hajók „veszélyes helyzetet idéztek elő, ami további eszkalálódáshoz vezethetett volna".

A USS Nitze mögött egy irányított rakétákkal felszerelt romboló, a USS Mason haladt, amely a Pentagon álláspontja szerint „rutinutat" járt be a Hormuzi-szorosban.

Végül a USS Nitze irányt változtatott, hogy kikerülje az iráni hajókat. A Pentagon szerint már szerdán is hasonló incidens történt.