Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ilyen élményed többet nem lesz!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. március 22. 14:46

Mint arról korábban már beszámoltunk, március 19-én, kedden három katonát is Bátorságért Érdemjellel tüntetett ki Pintér Sándor belügyminiszter a március 15-ei, rendkívüli katasztrófahelyzetben nyújtott kiemelkedő helytállásukért. Az egyik kitüntetett, Székely István százados, az MH Bakony Harckiképző Központ hajmáskéri bázisának parancsnokhelyettese szerint nagyon örültek az emberek a katonák megjelenésének.

1595951164

Székely István százados a honvedelem.hu-nak elmondta: március 14-én éjjel telefonáltak neki, hogy a nemzeti ünnepen szolgálatba kell lépnie.

„Délelőtt kaptuk a feladatot, hogy ki kell menni a PTSZ-ekért a hajmáskéri bázisra. Az időjárási helyzetre jellemző: a hajmáskéri vasútállomásnál többméteres hófal fogadott bennünket, amin nem tudtunk átjutni. Helyismeretemnek köszönhetően találtunk egy rejtett ösvényt, ahol nagy nehezen át tudtuk verekedni magunkat. Aztán a PTSZ-ekkel már könnyebben eljutottunk Várpalotára, ahol megkezdődhetett a személyszállítás" – fogalmazott a parancsnokhelyettes.

A százados szerint az időjárás legrosszabb része az erős szél és a porhó keveréke volt. Nem lehetett szinte látni és lélegezni sem az erős szélben, olyan erővel fújt. Mint mondta: ezek mellett a hideg már nem is tűnt annyira zavarónak. Székely István úgy látta, hogy a PTSZ-ek megjelenésének nagyon örültek az emberek.

1595951164

„Főleg akkor uralkodott nagyon jó hangulat a PTSZ-en, amikor a bajbajutottak már tudták, hogy hamarosan hazajutnak – ekkor már például a szállító jármű működésével kapcsolatban is tettek fel kérdéseket. Amikor Jásdon leszálltak az emberek, az egyikük sommásan közölte: «Mennyire rossz volt ez a hétvége!», mire a mellette álló így szólt: «Ugyan már, ilyen élményed többet nem lesz!»" – nyilatkozta a százados.

Hozzátette: ez az elismerés nemcsak személyének jár – megilletné a teljes alegységet és minden katonát, aki részt vett a mentési munkálatokban.

Fotó: Galovtsik Gábor