Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

In memoriam Rácz Zsolt

Szöveg: Galambos Sándor |  2018. július 24. 10:59

A repülőgép-balesetben elhunyt Rácz Zsolt posztumusz ezredes emléke előtt tisztelegtek – percnyi pontossággal a húsz évvel ezelőtt bekövetkezett tragédia évfordulóján – július 23-án 14:55 órakor, a kecskeméti köztemetőben.

1599190857
1998. július 23-án, délután 3 óra előtt öt perccel, a 17-es oldalszámú MiG-29B repülőgéppel katasztrófát szenvedett Rácz Zsolt alezredes. A 43 éves korában elhunyt aranykoszorús első osztályú repülőgép-vezető, a Magyar Honvédség halottja emlékét egykori kollégái, volt barátai és nővére idézték fel tragikus halálának 20. évfordulóján a kecskeméti köztemetőben.

1599190857

Rácz Zsolt Nagykőrösön született, alapfokú tanulmányait is ott végezte. Élete álma volt a repülés, amit a repülőtiszti főiskola elvégzésével meg is valósított. Kiváló tanuló és sportoló volt, aki igyekezett minden feladatot maximális odafigyeléssel és szakértelemmel elvégezni. Tanulmányai elvégzése után Kecskemétre került és MiG-21MF típussal kezdte meg aktív pályafutását először a III. kiképző század, majd a II. század kötelékében. Elhivatottsága nyomán elvégezte a parancsnoki akadémiát, melyet követően az I. századhoz került. Hivatásszeretete kiemelkedő volt, mindent a repülésnek és a sportnak szentelt, hiszen azt vallotta, hogy csak folyamatos edzéssel lehet a szükséges kihívásoknak megfelelni.

1599190857

Szakértelmének köszönhetően ő volt azon két hajózó egyike, aki a ’90-es évek derekán először meghirdetett vadászrepülőgép-tender keretében tesztelhette a 4 pályázó típust (F-16, F-18, Mirage 2000-5, JAS-39). Kollégái szerették és tisztelték, allűröktől mentes, szerény emberként ismerte mindenki a környezetében.

1599190857

Rácz Zsolt alezredes repülőkatasztrófájának körülményeit Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka idézte fel. „Azon a tragikus napon, 1998. július 23-án, az akkor 60 éve megalakult Magyar Légierő tiszteletére szervezett repülőnap beharangozó sajtónapját tartották a kecskeméti repülőbázison. Az akkori ezred kijelölt bemutató pilótái Vári Gyula és Csurgai István őrnagyok voltak. Azonban ők az angliai Royal International Air Tattoo rendezvényen tartózkodtak a 25-ös oldalszámú MiG-29UB-vel. A bemutató pilóták távolléte miatt Rácz Zsolt alezredesre esett a választás, hogy a sajtó megjelent képviselőinek repüljön egy kis ízelítőt a repülőnapon várható programból. A repülés 233. másodpercét követően azonban számos, egyenként jelentéktelennek tűnő tényező egyidejű kölcsönhatása következtében elvesztettünk egy nagyszerű embert, kiváló pilótát, kollégát és barátot. Kettétört egy élet, véget ért egy ígéretes pálya" – mondta.

1599190858

Rácz Zsoltot 1998. július 31-én, katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Búcsúztatásán több mint ezren vettek részt. Az elhunyt vadászpilótát a honvédelmi miniszter posztumusz ezredessé léptette elő. Nővére, Adrienne segítségével Rácz Zsolt szülővárosában, Nagykőrösön minden esztendőben megrendezik a róla elnevezett megyei fizika versenyt, így őrizve a Petőfi Sándor Általános Iskola egykori kiváló tanulójának és sportolójának, a kiemelkedő tudású pilótának az emlékét.

1599190858

Fotó: a szerző és Varga Ferenc archív felvételei