Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irak szétesőben? – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 5. 14:01

Amerikai légicsapások, élelmiszert és ivóvizet ejtőernyővel ledobó C–17-esek jelzik: katonai és humanitárius katasztrófa fenyeget Irak északi részén. Az ország központi kormányzata egyre nagyobb terület felett veszíti el ellenőrzését, a hadsereg jelentős része harc nélkül visszavonul. A nyertes a térség új „erős embere”, az ISIS nevű terrorszervezet.

1595978190
Gyakorlatilag igen, államelméleti vagy nemzetközi jogi értelemben azonban nem szakadt három részre Irak – mondta el Csiki Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának elemzője.

Irak jelenlegi föderális felépítése a Szaddám Huszein nevével fémjelzett rendszer 2003. évi bukását követően alakult ki. Az eredeti cél az volt, hogy az iraki lakosság három, jól elkülönülő csoportját, azaz az északon élő szunnita kurdokat, a nyugaton élő szunnita arabokat és a keleten, délkeleten élő síita arabokat valamilyen formában egyben tudják tartani az államon belül. Az akkori föderális berendezkedés célja az volt, hogy fékeket és ellensúlyokat építsenek be a rendszerbe, hiszen ezek az entitások már akkor hajlamosak lettek volna arra, hogy különböző irányokba mozduljanak el, legyen szó akár a szomszédos államokról, akár az önállósodás irányáról. Ennek kapcsán kaptak akkor a kurdok komoly engedményeket, és jött létre az észak-iraki kurd regionális kormány.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 12-én, pénteken megjelenő számában!)