Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iron Cat: idén a Duna magyarországi szakaszán gyakorolnak

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. május 14. 7:16

Megállapodtak az idei Iron Cat elnevezésű magyar-szerb közös flottillakiképzés főbb mozzanatairól. Az Alen Dabetic alezredes vezette szerb delegációt Szilágyi Zsolt alezredes, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) parancsnoka fogadta.

1599186883
A Szerb Folyami Flottilla és az MH 1. HTHE szakemberei márciusban találkoztak először, akkor még javaslatokat, a mostani végső konferencián már megállapodást tettek le az asztalra.

„Ennek értelmében a Duna Mohács és Budapest közötti szakaszán július közepén tartjuk a kiképzést, amelyen a nemzetek részéről két-két aknamentesítő hajó vesz részt. Az idei – nyolcadik – rendezvény különlegessége, hogy a magyar és szerb tűzszerészbúvároknak is lehetőséget ad a közös gyakorlásra, amely során robbanószerkezetet kell kiemelniük a vízből" – mondta el Bagi Szilárd őrnagy, az MH 1. HTHE parancsnokhelyettese.

1599186884
Az egyhetes közös kiképzésen az eddigi évek tapasztalatait felhasználva gyakorolják a folyamrendészeti, határőrizeti és határ-ellenőrzési feladatokat, a járőrtevékenységet, az ellenséges szándékú úszóegységek feltartóztatását, elfoglalását, a kiemelt személyek és szállítmányok kisérését, biztosítását, a folyamzárást, illetve a robbanótestek vízből történő kiemelését.
1599186884
A rendezvényen a szerb és a magyar katonák a fentieken túl gyakorolják többek között a légi és vízi célok leküzdését hajófedélzeti gépágyúval, valamint az ezekkel kapcsolatos manővereket is, a megszerzett tudásról pedig a gyakorlat zárónapján elöljáróik és a média nyilvánossága előtt tesznek tanúbizonyságot.
1599186884
Fotó: Belecz Péter hadnagy és a szerző felvételei