Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismeretbővítő oktatáson a harctéri életmentők

Szöveg: Gordos László őrmester és Kapás Viktor István hadnagy |  2019. február 28. 7:15

A harctéri életmentő katonáknak (CLS – Combat Life Saver) széleskörű egészségügyi ismeretekkel kell rendelkezniük. Az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat követően az MH 25. Klapka György Lövészdandár Egészségügyi Központja különböző szituációs feladatok elé állította a harctéri életmentőket.

1599199284
E széles körű ismeretek magukba foglalják a rendszeresített elsősegélynyújtó felszerelés szakszerű használatán túl az önálló elsősegélynyújtást, akár műveleti területen is. A katonáknak emellett tisztában kell lenniük a sérültek osztályozásával is, hogy a magasabb szintű egészségügyi személyzetnek megfelelő módon tudják átadni őket.

1599199284
Az elméleti és gyakorlati foglalkozások során a képzés résztvevői a különböző – artériás, vénás, hajszáleres – vérzések ellátásán túl a sérültek pozicionálását, illetve a sérülések és betegségek megfelelő osztályozást (TRIAGE) is elsajátították. Betekintettek az alapszintű újraélesztés menetébe, gyakorolták a félautomata defibrillátor használatát. A frissített és újonnan szerzett ismereteikkel felvértezve, a kapott szituációs feladatok során – komplex végrehajtás alatt – gyorsan és szakszerűen kellett ellátniuk a sérülteket.

1599199285
Az ismeretbővítő foglalkozáson részt vett katonák sikeresen vették az eléjük gördített akadályokat, bizonyították rátermettségüket és tudásukat komplex helyzetekben, számos sérült esetén is. Az itt megszerzett ismeretanyagot megszerző katonák a mindennapi életükben is fogják tudni alkalmazni, mint ahogy azt tették „elődeik" is már többször, amikor civil életeket mentettek.

1599199285
Fotó: Gordos László őrmester és Petrovics Renáta Éva