Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismerkedés a katonaélettel

Szöveg: Horniák Dóra |  2016. október 26. 19:58

A napokban ismét gyerekek látogattak a Petőfi laktanyába. Ezúttal az Ercsiben található Eötvös József Általános Iskola, valamint a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói nyerhettek betekintést az HM vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) életébe.

1596022215

Az iskolák látogatásának alapvető célja volt, hogy az „Iskola Rendőre" elnevezésű program részeként megismertessék a gyerekeket egy katonai szervezettel, elősegítve ezzel a pályaválasztásukat.

A csapatot Vastagh László nyugállományú alezredes, a Harminckettesek Baráti Köre kommunikációért felelős munkatársa vezette körbe a laktanyában, izgalmas történetekkel fűszerezve a sétát.

1596022215

A látogatók először egy rövidfilmet tekinthettek meg a dandár felépítéséről, alaptevékenységéről, munkájáról, rendeltetéséről. Ezt követően a „Jövőjük a haza védelme" című, a roma katonai életpályát bemutató riportfilmet láthatták. A vetítés után a diákok feltehették kérdéseiket a filmben szereplő és a dandárnál szolgáló két katonának, Horváth Éva főhadnagynak és Bogdán Zsolt szakaszvezetőnek.

A tanulók ezt követően megtekinthették a dandár csapattörténeti emlékszobáját, ahol Gulyás István törzszászlós az alakulat Nemzeti Honvéd Díszegységének (32. NHD) vezénylő zászlósa kalauzolta őket körbe, majd pár szóban bemutatta a 32. NHD történetét.

1596022215

A látogatás következő állomása a díszkert volt, ahol a diákok megnézhették a dandárhoz köthető hat történelmi személyt ábrázoló mellszobrot. Megismerhették többek között a laktanya névadójának, vitéz Szurmay Sándor vezérezredesnek, Lahner György vezérőrnagynak, valamint Puskás Tivadarnak, a telefonhírmondó feltalálójának munkásságát.

Ezután a program az egykori fogda épületének bemutatásával és körbejárásával folytatódott. A diákok megnézhettek egy magánzárkát, illetve a „dühöngőt", a fogda épületéről és múltjáról pedig Kónya Béla őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Múzeum Tárgyi Gyűjteményi Osztályának főtisztje mesélt.

1596022216

A gyerekek az alakulótéren megtekinthették 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonáinak alaki foglalkozását, sőt egy rögtönzött kiképzést is kaptak a katonáktól. A látogatás végén gépjármű-technikai eszközökkel ismerkedhettek meg, majd a 32. NHD ruházati javító – és cipészműhelyében tettek látogatást.

1596022216

Fotó: a szerző felvételei