Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az üzenet félreérthetetlen: a NATO egységes”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. október 26. 19:56

Konkretizálódtak a NATO megnövekedett jelenlétének részletei a keleti tagállamokban és a fekete-tengeri régióban – jelentette be Brüsszelben, október 26-án este Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára.  (Kiküldött munkatársunk jelenti Brüsszelből!)

A NATO tagállamai megállapodtak a Lengyelországba, Lettországba, Litvániába és Észtországba telepítendő, amerikai, kanadai, német és brit irányítású zászlóalj-harccsoportok pontos összetételéről – jelentette be szerda esti sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára. Ennek megfelelően a kanadai vezetésű, Lettországban felálló egységben albán, olasz, lengyel és szlovén, a német vezetésű, Litvániába települő egységben belga, horvát, francia, luxemburgi, holland és norvég, a brit vezetésű, Észtországban állomásozó egységben dán és francia, az amerikai vezetésű, Lengyelországban állomásozó egységben pedig román és brit katonák teljesítenek majd szolgálatot.

Jens Stoltenberg úgy fogalmazott: a NATO egységét demonstrálja, hogy az említett egységek multinacionális keretben tevékenykednek majd. „Az üzenet félreérthetetlen: a NATO egységes. Amennyiben bármelyikünket is támadás éri, azt mindnyájunk ellen irányuló támadásnak tekintjük" – jelentette ki a főtitkár. A varsói csúcson a szövetségesek 2017 elejét jelölték meg céldátumként az egységek felállítására. Jens Stoltenberg szerint jelenleg minden a legjobb úton halad afelé, hogy tartani is tudják magukat ezen elképzelésekhez.

1596022214

Szintén a szövetség egységét hivatott demonstrálni az a fekete-tengeri régióban felállítandó, szárazföldi többnemzeti keretdandár is, amely román parancsnokság alatt működik majd, és kanadai, német, holland, lengyel, török, illetve amerikai katonák már biztosan csatlakoznak hozzá, várhatóan további tagállamok mellett. A régióban erősítendő légi és haditengerészeti jelenlét emelésének mértékéről és módjáról még egyeztet a szövetség.

Jens Stoltenberg az orosz csapatmozgások és az Iskander rakéták kalinyingrádi telepítése kapcsán leszögezte: a NATO-t aggasztja Oroszország magatartása, de megemelkedett feszültség esetén még fontosabb a párbeszéd. „A NATO nem akar új hidegháborút" – jelentette ki a főtitkár, aki ismét hangsúlyozta, hogy a szövetség lépései válaszreakciók az utóbbi időszak megnövekedett orosz katonai aktivitására. Diplomáciai fronton a tagállamok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a közeljövőben ismét összeüljön a NATO-Oroszország Tanács.

A megbeszéléseken a fentiek mellett számos témáról szót ejtettek még a védelmi miniszterek, így például a kibervédelem kérdéséről és a szövetség vezetés-irányítási struktúrájának hatékonyabbá tételéről is szó esett. Utóbbi téren egy szakértői testület felállításáról döntöttek, amely a stratégiai döntéshozók munkáját segíti majd.
A NATO védelmi minisztereinek találkozója szerda délután kezdődött meg az észak-atlanti szövetség brüsszeli főparancsnokságán. A tanácskozás elsődlegesen a nyári varsói csúcson elfogadott döntések továbbviteléről, gyakorlati kivitelezéséről szól.

A csúcstalálkozó hátralévő részében a védelmi miniszterek döntéseket hoznak majd az iraki kiképzési tevékenységet illetően, illetve az égei-tengeri jelenlét erősítéséről és a közép-mediterráneumi jelenlétről, amely az Európai Unió SOPHIA műveletét lenne hivatott támogatni. A csütörtöki tárgyalási napon az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini találkozik majd a miniszterekkel. A magyar delegációt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes vezeti.


Fotó: nato.int