Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét könyvbemutatót rendeztek a tudományos szakkönyvtárban

Szöveg: Lugosi Zsuzsanna |  2015. október 21. 17:56

Mészáros Mihály – írói álnevén Marcellus Mihály – idén tavasszal megjelent „Az utolsó háború” című könyvével országjáró könyvbemutatóra indult. Ennek egyik állomása volt a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely és a MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tudományos Szakkönyvtár által megrendezett könyvbemutató.

1596002748

Dr. Kiss Álmos Péter – a HVK Tudományos Kutatóhely vezető kutatója – köszöntőjéből és írói méltatásából megtudhattuk, hogy Mészáros Mihály, igen sokoldalú író, aki kezdetben misztikus thrillereket írt Michael Mansfield álnéven, majd a történelmi regényírás felé fordult, melyhez felvette a Marcellus művészi álnevet.

2001-2015 között 13 regénye jelent meg. 2013-tól egy debreceni székhelyű kiadó égisze alatt jelennek meg regényei, többek között a „Marcus Aurelius Pannoniában" trilógia kötetei is, az „Északi vihar", és „A Pannon" címmel.

1596002748

A könyvbemutatón a trilógia harmadik részéről – mely „Az utolsó háború" címet viseli – és annak történelmi hátteréről beszélt az író. Szólt a Római Birodalom és a római kultúra iránti rajongásáról, amely jóval a magyar hon létezése előtt már padlófűtéssel, higiéniával, közoktatással, joggal és renddel ajándékozta meg ezt a vidéket. Kiemelte mennyire büszkék lehetünk római alapítású városainkra, például Savariára, amely előbb kapott városi rangot, mint Aquincum, és a Borostyán-út menti elhelyezkedése miatt nagyobbá, gazdagabbá is vált.

Részletesen bemutatta Marcus Aurelius császár római kori, Pannonia-beli hadjáratainak hiteles történetét, eseményeit, érdekességeit, melyek kutatási eredményeire és tanulmányaira támaszkodnak.

A könyvbemutatón megjelent érdeklődők feltehették kérdéseiket az író munkásságával, valamint a trilógiával kapcsolatban, melyekre Marcellus Mihály kimerítő válaszokat adott.

1596002749

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Címkékkultúra