Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét részt vettek a Daróczi emlékmeneten a „39-esek”

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2015. március 28. 7:42

Idén második alkalommal teljesítették a Daróczi Ambrus nevével fémjelzett menetgyakorlatukat a debreceni lövészek. Ezúttal Miskolc-Répáshuta térségében húsz kilométeres távot tudtak le. A kiképzési rendezvény apropója a hősök és a zászlóalj elődei, a 39. császári és királyi gyalogezred emléke előtti tisztelgés volt.

1595990407

Az ifjú katona – akinek a nevét viseli az esemény – 1916. március 11-18. között, az 5. isonzói csata idején az ezredével San Martino del Carso környékén harcolt. Az olaszok több védőállást is elfoglaltak. A 22-es védőállást több szakasz erejű ellentámadással próbálták visszavenni a mieink, de a rohamok az olaszok tüzében összeomlottak. Daróczi Ambrus zászlós tizenöt társával együtt az esti szürkületben indult rohamra és lepte meg a többszörös túlerőben lévő ellenséget. Az olaszok önként átadták lőszereiket, kézigránátjaikat az azokból kifogyó 39-es szakasznak. Az állást sikerült visszafoglalni: 180 olasz adta meg magát, száznál több meghalt, illetve rengeteg puska, lőszer, kézigránát került a 39-sek kezébe.

1595990408

A zászlóalj vezetése törekszik arra, hogy az emléktúrára az alföldi katonák számára nem mindennapi terepen és környezetben, bonyolult terepviszonyok között kerüljön sor. A tájegység ugyan minden évben más, de az elődök tiszteletének emléke miatt – akik hegyi környezetben hajtották végre hőstetteiket- a 39-esek választása is mindig hegyvidékre esik.

1595990408