Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős költségmegtakarítást eredményeznek az új repülőgépek

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2018. február 2. 21:51

Jelentős költséget takarít meg a honvédség a közelmúltban vásárolt két Airbus A-319 típusú többfunkciós csapatszállító repülőgéppel, eddig ugyanis átlagosan évente 500-600 millió forintot költöttek repülőgépbérlésre – erről beszélt a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna február 2-ai, péntek esti műsorában.

Dr. Simicskó István a pénteken Kecskeméten bemutatott kép gépet a haderőfejlesztés fontos elemének tartja. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban megfogalmazták azokat a fontosabb célokat, amelyeket képességbővülésben, technikai modernizációban el szeretnének érni. Kiemelte: elkezdődött a fejlődés korszaka a Magyar Honvédség életében.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az An-26-os repülőgépekkel, dr. Simicskó István azt mondta: nem pazarolnak, felelősen gazdálkodnak, amíg még biztonságosan használható, van harci értéke, addig megtartják azokat. Az orosz helikoptereket is megvizsgáltatták, és szakemberekkel egyeztetve döntöttek azok üzemidejének hosszabbításáról, korszerűsítéséről.

Dr. Simicskó István azt is elmondta: a NATO-tagországokkal szemben nemcsak a 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetés elvárás, hanem az is, hogy a kiadások aránya optimális legyen: 40 százalékot működésre, 30-30 százalékot pedig az illetményekre, valamint a fejlesztésre fordítsanak. A miniszter szerint a honvédség idei mintegy 428 milliárdos – a GDP arányában nagyjából 1,2 százalékos – költségvetési terveiben közelítenek ehhez a NATO által elvárt optimális arányhoz. Növekedési pályára állítottuk a honvédséget – fogalmazott a miniszter.

(A teljes beszélgetésitt nézhető meg.)