Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelfelderítés, zavarás…

Szöveg: Károly Krisztián főhadnagy |  2014. február 25. 13:59

Híradó szakharcászatot és komplex foglalkozást, valamint ehhez kapcsolódva elektronikai hadviselési szakkiképzést tartottak a napokban a táborfalvai lő- és gyakorlótéren az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj kijelölt katonái részére.

1595967623
A gyakorlat eredményes végrehajtását a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is segítette

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által biztosított oktató- és technikai eszközök segítségével jól lehetett szimulálni az ellenséges rádióelektronikai viszonyok közötti tevékenységet. A kiképzésen részt vevő katonák az első foglalkozási napon megismerkedtek a különféle elektronikai jelfelderítő és aktív zavaróeszközökkel, amelyek hozzájárultak a kommunikációbiztonsági és az átviteli biztonsági rendszabályok megértéséhez is. A kiképzésen gyakorlati példákon keresztül szemléltették, hogy az ellenerő hogyan fedi fel és fogja le az általuk alkalmazott rádióforgalmi rendszereket.

A zászlóalj katonái szembesültek azzal, hogy a korszerű RH−URH harcászati rádiók digitális üzemmódjai jobban ellenállnak a lehallgatásnak és az aktív zavarótevékenységnek, mint a régi analóg AM-, illetve FM-modulációk.

1595967623
Egy előretolt híradócsoport tartotta fenn az összeköttetést a zászlóalj fő harcálláspontjával

A komplex harcászati mozzanat keretében kikülönítettek egy előretolt híradócsoportot, amelynek tagjai összeköttetést tartottak fenn a zászlóalj fő harcálláspontjával, miközben az elektronikaiharc-részleg aktív zavarási feladatot hajtott végre, lefogva a zászlóalj vezetésére szolgáló rádióforgalmi rendszereket. A katonák – a korábban elsajátított kitérő manőverekkel – igyekeztek helyreállítani az összeköttetést „zavar" nélkül.

Fotó: a szerző felvételei