Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ENSZ-főtitkár: meg kell tartani Ukrajna egységét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 25. 13:06

Az ukrajnai politikai folyamatok során meg kell őrizni az ország egységét – foglalt állást február 24-én, hétfőn az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun New York-i nyilatkozatában azt is hangsúlyozta, hogy az ukrajnai átalakulás során „figyelembe kell venni a nép álmait”.

A főtitkár „mindenekelőtt arra hív fel, hogy egy olyan átfogó politikai átalakulás kezdődjön, amelyben figyelembe fogják venni az ukránok álmait és megőrzik az ország egységét és területi épségét".

A világszervezet főtitkára ezenkívül minden érintett felet arra szólított fel, hogy tartsa be a demokrácia alapvető elveit és az emberi jogokat, „ezzel megfelelő környezetet teremtve a szabad és tisztességes választások megtartásához".

Ban Ki Mun közölte, hogy ismét Ukrajnába küldte küldöttét, Robert Serryt – írta az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ENSZ-főtitkár legutóbb múlt pénteken bocsátott ki nyilatkozatot Ukrajna ügyében, a válság rendezését célzó megállapodás gyors és teljes körű végrehajtását kérte az érintettektől. Ban Ki Mun aznap személyesen beszélt telefonon az azóta a kijevi parlament által leváltott ukrán elnökkel, Viktor Janukoviccsal is.