Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jézus keresztjének tanítása Isten bölcsessége

Szöveg: Szűcs László |  2018. szeptember 12. 11:02

A Katolikus Tábori Püspökség szeptember 22-én, szombaton immár 24. alkalommal rendezi meg a nemzeti katonai zarándoklatot, valamint a hozzá kapcsolódó családi napot Budapesten, a máriaremetei kegytemplomban és az előtte található parkban. A rendezvényről Berta Tibor ezredessel, a püspökség általános helynökével beszélgettünk.

Berta Tibor ezredes elmondta: a minden zarándoklatnak van valamilyen célja. Az idei rendezvény mottójául – Bíró László tábori püspökkel – azt a Szentírásból vett mondatot választották, miszerint Jézus Krisztus keresztjének tanítása Isten ereje, Isten bölcsessége. „Azért próbáltuk erre a mondatra ráfűzni az idei zarándoklatunkat, mert ebben az esztendőben emlékezünk meg arról, hogy 170 éves a Magyar Honvédség, amely bár számos megpróbáltatáson ment keresztül az elindulásától, tagjaiban szinte minden korban meg tudta őrizni a Hazáért való felelősség nemes szolgálatát, amelyet megannyiszor a cserépedényben hordozott hit erejéből tudtak meríteni. Ezért is lesznek ott a történelmi zászlók a szentmisén. Azon a szentmisén, ami – mint minden évben – idén is a zarándoklat csúcspontja" – mondta az általános helynök.

1599192843

Hozzátette: bíznak benne, hogy a zarándoklat napján jó idő lesz, így a szentmisét a templom előtti szabadtéri oltárnál tudják megtartani. A szentmisén egyébként ott lesz a 2020-ban Budapesten megrendezendő Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje, amit az esztergom-budapesti főegyházmegye bocsátott a püspökség rendelkezésére erre az alkalomra. „Ez azért is fontos számunkra, mert ez a kereszt – amely sok-sok szentünk ereklyetartója is egyben – jelképezi a magyarságunkat" – mondta Berta Tibor ezredes.

Megtudtuk: a zarándoklat programjában – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is meghirdettek egy gyalogmenetet az érdeklődő katonák, polgári alkalmazottak és családtagjaik számára. Az idei, 10,5 kilométeres menetet – ami a zarándoklat napján, a kora reggeli órákban a kegytemplom elől indul és oda is ér vissza – Takács Tamás alezredes, a püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze vezeti majd.

„Egy kis meglepetéssel is készülünk a zarándoklaton, a szentmise után minden résztvevőt szeretnénk megajándékozni egy, a Magyar Honvédség számára készített Újszövetségi Szentírással, amely a Szent Jeromos Biblia Társulat kiadása, ők bocsátották a rendelkezésünkre" – árulta ez Berta ezredes, hozzátéve: ezt követően adják át a Kapisztrán Szent János díjakat, amelynek különböző fokozatait idén is a tábori lelkészek javaslatai alapján ítéltek oda a díjazottaknak. A program a missziós kereszt előtti hálaadó imádsággal zárul.

1599192844

„Bár még lehet jelentkezni, eddig több mint kétszázan jelezték, hogy részt vennének a nemzeti katonai zarándoklaton. Ez több, mint az elmúlt években, de véleményem szerint nem a létszám határozza meg egy zarándoklat sikerességét" – mondta a tábori püspökség általános helynöke, hangsúlyozva: a szentmise szolgálatát, a hagyományoknak megfelelően idén is a Légierő Zenekar – Veszprém látja el, Katona János alezredes, karnagy vezetésével.

Megtudtuk azt is, hogy a zarándoklatot idén is összekötik egy családi nappal, amelyen számos érdekes programmal várják a rendezvényen résztvevőket és gyermekeiket. A Magyar Tartalékosok Szövetsége Pest Megyei Szervezetének jóvoltából pedig bátorságot és pontosságot igénylő feladatokat – például az íjászatot – is ki lehet majd próbálni. Mindemellett idén is rendeznek használtkönyv-vásárt, amelynek bevételét a decemberi mikulásműsorra és a szavalóverseny megszervezésére fordítja majd a Katolikus Tábori Püspökség.

Az idei nemzeti katonai zarándoklat részletes programja és a rendezvényről további információk ide kattintva olvashatóak.

1599192844

Fotó: archív