Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Repülő kardok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. szeptember 12. 13:30

Nem akármilyen vendégeket fogadott a közelmúltban az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis. A Brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) egyik leghíresebb vadászszázadát képviselték a kecskeméti alakulathoz érkezett Eurofighter Typhoon-ok.

1599192845
Közös brit–magyar repülőharcászati kiképzés zajlott Flying Sword 2018 (Repülő Kard) néven közel egy héten keresztül Kecskemét repülőterén, valamint a gyakorlásra kijelölt légtérben. Mint ahogyan a pilóták is hangsúlyozták, a két típus, vagyis a magyarok által repült Gripen, illetve a brit Eurofighter Typhoon ugyan méreteiben és tolóerejében erősen különbözik, de a pilóták képességei már sokkal közelebb állnak egymáshoz. A közös kiképzési repülések fontos szerepet töltenek be a szövetséges légierők közötti tapasztalatcserében. A sajtónapot megtisztelte jelenlétével Iain Lindsay, az Egyesült Királyság Budapesten akkreditált nagykövete, illetve John Kelly alezredes, brit katonai attasé is.

140 éves történet

Az 1. (tartalékos) repülőszázad a Lossiemouth légibázisról hajtja végre feladatait. Mint a számozása, illetve jelmondata (In omnibus princeps – Mindenben első) is mutatja, nagyon régi, az eredetét egészen 1878-ig visszavezető alakulatról beszélünk, az első világháború óta az Egyesült Királyság csaknem minden katonai akciójában részt vett (második világháború, Szuez, Falkland-szigetek, Öböl-háború, Balkán, Irak). A nevéhez fűződik minden idők egyik leghíresebb, nem hivatalos légiparádéja is. Alan Pollock hadnagy, mélységesen felháborodva az akkor épp az irányított légvédelmi rakétarendszerekbe „beleszerelmesedett" brit politikusoknak a légierőt szinte teljesen semmibe vevő hozzáállásán, a RAF 50. születésnapjának méltó megünneplését saját kezébe vette. Szó szerint: XF442 lajstromszámú Hawker Hunter FGA.9 vadászgépével kis magasságban berepült London fölé. Először háromszor megkerülte a Parlament épületét, majd tisztelgő szárnybillegetéssel köszönt a RAF-emlékműnek, végül átrepült a Tower-híd felső és alsó hídeleme között.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 14-én megjelenő számában!