Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó lehetőségek és nagy kihívások előtt áll a honvédség

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. augusztus 25. 13:34

A fejlődés útjára lépett a Magyar Honvédség, ami jó lehetőségeket, de nagy kihívásokat is jelent – mondta Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka augusztus 25-én, szombaton Táborfalván a Honvédség és Társadalom Baráti Körök országos találkozóján tartott előadásában.

1599192053
A vezérőrnagy a Magyar Honvédség Logisztikai Központ táborfalvai telephelyén tartott találkozón elmondta: a rendszerváltás után a hadsereget leépítették, ami jelentős képességvesztéssel járt. A helyzet 2010 után kezdett megváltozni, amikor elkezdték fejlődő pályára állítani a honvédséget. Végül a terrorizmus, az Európai Uniót érintő feszültségek és a migrációs válság hatására megkezdődött a haderő valós fejlesztése, amihez a kormány biztosította a megfelelő forrásokat is.

1599192053
A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program lehetőséget ad a nemzeti haderő fejlesztésére, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szövetségesi rendszerbe beilleszkedő katonai képességekre helyezik a hangsúlyt, hanem az ország megvédésére, és mindenre, ami ehhez szükséges. A program célkitűzése ehhez mérten ambiciózus: a Magyar Honvédségnek a régió legerősebb hadseregévé kell válnia. A konkrét fejlesztések egy része már elindult, bizonyos haditechnikai eszközöket, felszereléseket beszereztek. Ezek között a vezérőrnagy megemlítette az új A319-es Airbus szállítógépeket, a felújított szállító- és harci helikoptereket, a katonák új ruházatát, valamint fegyvereit. A kézifegyverek beszerzésénél az is szempont volt, hogy azok gyártása Magyarországon történjen, ezért a honvédség egy cseh cég fegyvereinek gyártási jogát vette meg. A magyar hadiipar újjáéledésének jelképe a kiskunfélegyházi fegyvergyár lehet: az üzem már áll, hamarosan kezdődhet a gyártás.

1599192054
A fejlődés egy másik fontos területe a tartalékos rendszer kialakítása és feltöltése: jelenleg mintegy 7600 területvédelmi elven szerveződő tartalékosa van az országnak. A tartalékos rendszer léte elengedhetetlen az ország megvédése szempontjából, s ezért örömre ad okot, hogy mind népszerűbb a társadalomban. Ezt jelzi az is, hogy egyre több fiatal jelentkezik tartalékosnak.

1599192054
Bernát István Jánosné, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök táborfalvi szervezetének elnöke kérdésünkre elmondta: minden évben más településen rendezik meg az országos találkozót. Mivel a táborfalvi szervezet idén ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját, ezért most ott tartották a rendezvényt. A tagok a többnapos program során előadásokat hallgattak meg, technikai bemutatón vettek részt, és a környező településeket is meglátogatták.

1599192054
Fotó: Tóth László