Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elszabadult az erőszak Etiópiában

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. augusztus 25. 11:02

Legkevesebb 800 embert vettek őrizetbe az etióp hatóságok az elmúlt napokban az ország déli részén újra fellángoló erőszakhullám miatt – jelentette csütörtökön a helyi sajtó.

Az ország dél-nyugati részén fekvő Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek szövetségi államban a hatóságok 300 embert vettek őrizetbe etnikai alapú erőszak szításának gyanújával – jelentette csütörtökön az etióp állami hírügynökség.

A Fana kormányközeli etióp televíziós csatorna szerdán közölte: a hatóságok mintegy 500 embert vettek őrizetbe a múlt héten Oromia délközép-etiópiai államban. Beyissa Kuma, a regionális kormány szóvivője szerint az említetteket gyilkosság, illegális földhasználat, kávéültetvények felgyújtása és útzárak felállítása gyanújával vették őrizetbe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi váltotta ki ezeket az erőszak-cselekményeket, de hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a térségben korábban is voltak sorozatos erőszakos cselekmények, elsősorban az etnikai alapú ellentétek miatt. Etiópiában gyakoriak a határviták az etnikai és nyelvi alapon létrehozott közigazgatási egységek lakosai között.

Humanitárius szervezetek jelentései szerint másfél év alatt 75 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, leginkább az ország déli részén dúló erőszak miatt. A konfliktusok vagy elemi csapások miatt hajlékukat elhagyni kényszerülők száma augusztusban elérte az 1,6 milliót.