Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Jól választottam”

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Urr Nanda |  2020. március 7. 14:41

Emelkedik a nők aránya a Magyar Honvédségben, a teljes állomány mintegy 20 százalékát ők teszik ki, ezzel hazánk abszolút Európa élvonalába tartozik. Ami évszázadokon át elképzelhetetlen volt, az mára teljesen természetessé vált. A családi indíttatás és a különleges munka iránti érdeklődés mellett a pályaválasztás tekintetében egyre markánsabban jelenik meg a nőknél a kiszámítható, biztos életpálya.

1596076887

A sztereotípiák napjainkra eltűnni látszanak, hiszen a katona hölgyek helytállása (végezzenek bármilyen feladatot) megkérdőjelezhetetlen. A nők minden honvédségi területen szolgálják a hazát, legyen az logisztikai munkakör, egészségügyi vagy éppen harci beosztás. De mi a helyzet a tényleges katonai szolgálat előtti időszakkal, az iskolával?

Az országban jelenleg egyetlen katonai középiskola működik, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium. Az intézmény 2013 óta működik a Honvédelmi Minisztérium fennhatósága alatt, és sikerét jól jelzi, hogy a tárca a debreceni minta alapján fogja országossá bővíteni a programot. A felvételizők számával egyenes arányban évről-évre emelkedik a hölgy növendékek száma is, jelenleg huszonnyolcan viselik az egyenruhát az iskolában, ami az összlétszám 15 százalékát teszi ki. A szó szerint katonás napirend, a követelmények rájuk természetesen ugyanúgy vonatkoznak, mint a fiú növendékekre: ahogyan a Magyar Honvédségben, úgy a Kratochvilban sincs semmiféle megkülönböztetés.

1596076888

Urr Nanda a katonai középiskola másodéves növendéke. Mint oly sokan, ő is a családi indíttatás miatt kezdett el érdeklődni a honvédség iránt, így nem sokat gondolkodott, hová adja be felvételi kérelmét tanulmányai folytatására. „A bátyám – aki azóta már hivatásos katona – is ide járt, rengeteget mesélt az iskoláról. Tetszett, amit hallottam az itteni életről, a mindennapokról, egyre kíváncsibb lettem" – meséli Nanda, hozzátéve, hogy a Kratochvil felvételizők részére szervezett nyílt napján is részt vett, s az ott látottak végképp meggyőzték arról, hogy neki is oda kell járnia.

A beilleszkedés persze soha nem egyszerű, de Nanda hamar megtalálta a helyét. „Az iskola első heteiben kicsit furcsa volt a kötött napirend és az egyenruha, de hamar hozzászoktam" – meséli. Mint mondja, az elvárások magasak, de megszerette a kötött mindennapokat, amelyek nem is annyira kötöttek, hiszen folyamatosan részt vesznek katonai programokon, például a Doni hősök emléktúrán, amely számára is maradandó emlék lett.

1596076888

A jövő még képlékeny, ám a Kratochvil a tiszt- és altisztképzés előszobájának is tekinthető. A végzős növendékek tekintélyes része választja a katonai hivatást a továbbtanulást tekintve, de tanulmányaik végeztével igen sokan jelentkeznek szolgálatra a Magyar Honvédségbe is. Ez a hölgyek esetében is így van, egy végzős növendék például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai vezető szakos hallgatója lett, míg egy másik az MH Altiszti Akadémia Acélkocka Altiszti Tanfolyamára jutott be.

Urr Nanda szerint a debreceni iskolában elsajátított katonai ismeretek, a szakmai tantárgyak nagyban segíteni fogják a továbbtanulásban, ha a katonai pályát választja. Márpedig a növendéknek már vannak elképzelései a jövőjéről. „Még csak tizedikes vagyok, de komolyan gondolkodom azon, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytassam tovább. Úgy érzem, jól választottam. Egy pillanatig sem bántam meg, hogy lányként ebben az iskolába tanulok" – mondta.