Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vették az akadályokat

Szöveg: Mészáros Károly őrnagy |  2017. szeptember 27. 17:01

A Kaposvári Egyetem – a Magyar Honvédséggel közösen – a Pannon Lovas akadémia területén, a napokban rendezte meg az 1. KE Cross Run terep akadályfutó versenyt. A kalandra, önmaguk kipróbálására vágyó fiataloknak szánt esemény fővédnöki tisztjét dr. Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta.

1596039307

A sportolásra kiváló időben a több, mint kétszáz indulót és rengeteg szurkolót, érdeklődőt Bíró Norbert, a Somogy megyei Közgyűlés elnöke, Dér Tamás, Kaposvár alpolgármestere és dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetség elnöke köszöntötte. A Magyar Honvédség részéről a főrendező katonai szervezet képviselője, Horváth Jenő őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári központjának parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, köztük a Magyar Honvédség állományába tartozó indulókat. Az 1. KE Cross Run versenyt dr. Borbás László, a Kaposvári Egyetem kancellára nyitotta meg.

A különleges kihívást jelentő verseny köré a Magyar Honvédség népszerű programlehetőségeket is szervezett, így dinamikus és statikus bemutatókkal népszerűsítették a katonai szolgálatot, a katonai hivatást. A rendezvény beharangozásaként a Kaposvár Helyőrségi Zenekar adott térzenét Major András őrnagy vezényletével.

1596039307

Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalj különleges díszelgő csoportja kifejezetten erre az alkalomra koreografált fegyveres alaki fogásokat, mozdulatokat ötvöző előadása méltán váltott ki tapsot a nézők köréből. A díszelgők fegyvereit és napi életét az Ócsai Géza alezredes vezette csapat mutatta be az érdeklődők számára standjuknál. Nagy sikert arattak az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) kaposvári 4. Kiképző Századának és az MH Bakony Harckiképző Központ Ellenerő Századának bemutatói is. A rendezvényen technikai eszközöket állított ki a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezred, és a helyi katonai szervezetek, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, valamint az MH Katonai Rendészeti Központ 5. Katonai Rendészeti Csoportja. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred önálló kiállító helyen mutatta be a tűzszerészek veszélyes, de egyúttal különleges hivatását. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. pedig a médiabuszával színesítette a programokat.

Az MH KIKNYP toborzó pontjánál a katonai szolgálat iránt érdeklődők kaphattak felvilágosítást a szerződéses és tartalékos szolgálat feltételeiről. Többen is az új típusú tartalékos, az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatra regisztráltak a toborzók asztalánál, így Dér Tamás alpolgármester és dr. Borbás Zoltán, egyetemi kancellár is.

1596039308

A versenyen egyéni és csapat kategóriákban nevezhettek a sportolók a legkisebbektől a legnagyobbakig. Önálló csapat kategóriában, a fegyveres-rendvédelmiben indulhattak a honvédség képviselői, de sokan megmérettették magukat egyénileg is. A különleges, embert próbáló pálya építésében szintén részt vettek a katonák, hiszen a „legőrültebb" pályaelemeket az MH Pápa Bázisrepülőtér rutinos brigádja alkotta meg. A tetőtől talpig sárosan és fáradtan, de annál nagyobb örömmel célba érkező versenyzők nyakába azonnal elismerés került, az esemény befejezéseként pedig kupákat, elismeréseket adtak át a szervezők.

1596039308

A fegyveres-rendvédelmi csapat kategóriájában az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ ért fel a dobogó legmagasabb fokára. (Csapattagok: Bene Viktória százados, Csörnyei Zsófia, Mocher Dávid és Talián Zsolt közalkalmazottak). Második helyen a szentesi műszaki ezred csapata végzett, bronzérmes pedig az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság versenyző alakulata lett.

1596039308

Fotó: Koncsek Barna zászlós