Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jól vizsgázott a védelmi igazgatási rendszer

Szöveg: Gyergyói Zsolt |  2016. február 2. 18:55

A megyei és a fővárosi védelmi bizottságok elnökeivel találkozott a honvédelmi miniszter a Stefánia Palotában február 2-án.

Dr. Simicskó István, mint a testületek felett szakmai irányítási és felügyeleti jogkörrel rendelkező tárcavezető munkaebéden köszönte meg a vezetők tavalyi egész éves munkáját. Kifejtette: az elmúlt év igen intenzív időszak volt. Rendkívüli feladatot jelentett a mintegy másfél millió migráns elterelése és megállítása, amiben a védelmi bizottságokra óriási szerep hárult. A válsághelyzet egyfajta próbája is volt a védelmi igazgatási rendszernek, ami jól vizsgázott, nem úgy, mint sok más európai országban.

Mint mondta, a válságkezelés sikere bebizonyította, hogy a kormányzati közigazgatási átalakításnak volt értelme, az új rendszer hatékony és veszélyhelyzetben is képes garantálni az ország biztonságát.

A honvédelmi miniszter a további tervekről szólva elmondta: szeretnék a területvédelmi elv mentén átalakítani a tartalékos rendszert. Ebben is komoly szerepet kaphatnak a kormányhivatalok, hiszen mindez megyei illetve járási szinten valósulhat meg. A tárca – egyebek mellett a sport irányából – nyitni kíván a fiatalok felé, és szeretné megnyerni a leszerelő szerződéses katonákat is, hogy maradjanak tartalékos állományban.

1596008132

A munkaebéden felszólalt a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára is. Dr. Kovács Zoltán elmondta: nemcsak a migrációs helyzet kezelése, de a dunai árvíz is sok feladatot adott a megyei védelmi bizottságoknak, amelyet a korábbi szervezeti átalakításoknak köszönhetően zökkenőmentesen láttak el.

Fotó: Tóth László