Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jordán katonák tanultak magyar tűzszerészmódszereket

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2017. április 3. 7:17

A NATO Képességfejlesztési Kezdeményezés keretében kéthetes C-IED, azaz nem hagyományos robbanóeszközök elleni védelem tanfolyam zajlott a szentendrei MH Altiszti Akadémián.

1596029803

A kurzuson tizenkilenc jordán katona vett részt, akik az elméleti és gyakorlati foglalkozásokon ismerhették meg a rögtönzött robbanóeszközök felismerésének, keresési módszereinek lehetőségeit.

A nem hagyományos robbanóeszközök elleni szakszerű tevékenységről, azon belül a tűzszerészek szerepvállalásáról és a tűzszerészeti alapelvekről Kiss Balázs hadnagy, az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) Speciális Tűzszerész Század szakaszparancsnoka tartott előadást. A szakember ismertette az alakulat főbb feladatait, képességeit, és egy missziós incidens során történt improvizált robbanószerkezet hatástalanítását is szemléltette.

1596029803

Hargitai Ádám hadnagy, a Robbanóanyag-kereső Kutyás Műveleti Század szakaszparancsnoka által a vendéghallgatók megismerték a század feladatrendszerét, valamint a kutyák kiképzésénél alkalmazott módszereket. Mindebből gyakorlati ízelítőt is kaptak, az úgynevezett „engedelmes" bemutató mellett csomag- és gépjármű-átvizsgálást is demonstráltak a kutyavezetők és négylábú társaik.

1596029803

A tűzszerész dinamikus bemutató során egy fiktív tűzszerészincidenst számoltak fel: a megközelítési útvonalat egy fémkereső műszer és két kutyavezető tűzszerész vizsgálta át, majd miután meggyőződtek az improvizált robbanószerkezet tényleges helyéről, az eszközt tűzszerészrobot alkalmazásával hatástalanították, végül egy bombaruhába öltözött tűzszerész begyűjtötte a szükséges „bizonyítékokat".

Az MH 1. HTHE statikus bemutatóján a jordán katonák megtekinthették a speciális technikai eszközöket, vagyis a különböző tűzszerész védőruhákat és- robotokat, videoendoszkópot, fémdetektort, robbantógépet és az imitációs robbanótesteket.

1596029803

Fotó: Boda Bálint zászlós