Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre újra lesz repülőnap Kecskeméten

Szöveg: MTI, HM Sajtóiroda |  2012. október 18. 15:19

Újra megrendezik a Kecskeméti Nemzetközi Repülőnapot jövő nyáron − jelentette be Borbíró Zoltán, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára október18-án, csütörtökön Budapesten.

1595943327

A háttérbeszélgetésen elhangzott: az idei kihagyás után jövőre augusztusban rendezik meg a repülőnapot, amelyre huszonkét országot hívtak meg. Eddig − mások mellett − Oroszország, Németország és Olaszország jelzett vissza, hogy jelen lesz az eseményen.

Oroszország tervezi, hogy a Szu−27-es vadászgépeivel is tart majd bemutatót a kecskeméti bázison. Az interneten fellelhető információk szerint a Szu−27 kéthajtóműves, negyedik generációs, nehéz elfogó vadászrepülőgép, amelyet az amerikai F−14, F−15, F−16 és F/A−18 repülők ellen fejlesztettek ki még a Szovjetunióban. A gép kiemelkedő manőverezőképessége, nagy hatótávolsága és erős fegyverzete miatt rendkívül sikeres, viszonylag magas ára ellenére a Szovjetunió összeomlása után is gyártották.

A csütörtöki háttérbeszélgetésen jelen volt Siklósi Péter védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár is, aki beszámolt arról, hogy a NATO illetékesei nemrégiben felmérték a magyar különleges műveleti erőket. A nem hivatalos visszajelzések szerint a magyar különleges műveleti katonák kiváló minősítést kaphatnak, vagyis rendelkezhetnek majd az úgynevezett „combat ready" (harcra kész) minősítéssel. A helyettes államtitkár emlékeztetett: a különleges műveleti csoport − amely Afganisztánban teljesít szolgálatot − létszáma még az év végéig megduplázódik, és a neve is módosul „különleges műveleti kontingens"-re.

(Felvételünk a 2010-es repülőnapon készült.)