Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

1956 erőt sugárzó közösségbe kovácsolta a nemzetet

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. október 18. 14:39

Elődeink nyomdokain, az összefogás és az egység nevében kell megőriznünk nemzeti, keresztény és európai értékeinket – mondta Vargha Tamás Budapesten, október 18-án.

1595943326

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a tárca október 23-a alkalmából, a Stefánia Palotában megrendezett központi ünnepségén mondott beszédet és adott át elismeréseket csütörtök délelőtt.

„Nem erős oldalunk a szembenézés a múlttal, történelmi tudatunk némileg homályos, de lehet, hogy ez nem csak a mi hibánk" − mondta Vargha Tamás. Túlságosan sokszor írták át hazugul a történelmet, és egyre kevesebben vannak közöttünk az 56 évvel ezelőtt történtek hiteles tanúi. A forradalom hőseit megölték, a túlélők száját lepecsételte a diktatúra, az elmúlt húsz év politikai csatározásain felnőtt fiatalok pedig unják az öregek visszaemlékezéseit. 1956. október 23-ának hangulatát felidézve a parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: a kivételes napokat semmi máshoz nem mérhető, egyszeri és egyedi légkör veszi körül, így soha senki nem is tudja hiteles, megfelelő módon érzékeltetni az ehhez hasonló történelmi pillanatok lelkületét. „Azok sem, akik teremtették a napot, és azok sem, akiket a nap teremtett" − tette hozzá.

Vargha Tamás kiemelte: 1956 erőt sugárzó közösségbe kovácsolta a nemzetet, és a forradalom emlékét az sem tudta elhomályosítani, amikor a dicsőséges napokra a Kádár-korszakban utóbb sajnálatos októberi eseményekként, illetve ellenforradalomként hivatkoztak. Mint mondta, a magyarokról szeretik azt állítani, hogy a túlélési taktika, az életösztön vagy széthúzó természetünk miatt vagyunk kurucok és labancok, szabadsághősök és zsarnokok szolgálói, de vannak nagyszerű pillanatai a nemzetnek, amikor az egységbe forr. 1703 és 1848 mellett 1956 forradalma és szabadságharca is ilyen pillanat volt. A forradalom félszázados évfordulóján mi is megtapasztalhattuk a szabadságával élni akaró, nemzettől félő vezetés, az erőszak eszközeit gátlástalanul felhasználó hatalom buzgó utódjának és tanítványának magatartását, amely a történelmi tudatzavar, a hazugság, a tudat- és nemzetszűkítés nemtelen eszközeit alkalmazta. Ma is nehéz helyzetben vagyunk a világgazdasági helyzet miatt, 1956 azonban példa és tanulság. „Nem engedhetjük, hogy szabadságunk és függetlenségünk vágyát most pénzügyi spekulációk temessék maguk alá. Elődeink nyomdokain, az összefogás és az egység nevében kell megőriznünk nemzeti, keresztény és európai értékeinket" − zárta beszédét Vargha Tamás.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott.

1595943326


Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária