Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi koncerttel ünnepelt a 60 éves Debreceni Helyőrségi Zenekar

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető |  2014. augusztus 20. 16:15

Fergeteges koncerttel ünnepelte megalakulásának 60. évfordulóját a Debreceni Helyőrségi Zenekar. A debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad nézőtere zsúfolásig megtelt, közel 1500 érdeklődő volt kíváncsi a katonazenészek és a vendégfellépők műsorára.

1595977286

Ünnepi beszédében Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka így beszélt a katonazenészekről: „Az eltelt hat évtized során több százszor láthatták, hallhatták a Debreceni Helyőrségi Zenekart katonai díszelgések, tiszteletadások, állami ünnepek alkalmával. A katonazenészek rövidesen kiléptek e szűkre szabott protokolláris keretek közül, és elődeik útján haladva egyre többször játszottak csak úgy, a közönség szórakoztatására. Csokonai-díj, nívódíj bizonyítja, hogy nemcsak katonák, hanem jól képzett zenészek is. Büszke vagyok arra, hogy dandárunknál két zenekar is működik. A debreceni az egyik legrégebbi katonazenei múlttal rendelkezik, míg a 2001-ben alakult hódmezővásárhelyi a legfiatalabbnak számít a Magyar Honvédségen belül. Ennek ellenére a Bessenyei-díjas együttes ma már komoly szakmai sikereket tud maga mögött. A mai koncerten a vásárhelyi zenészeket is hallhatják, eljöttek és együtt ünnepelnek idősebb testvérükkel."

1595977286

A katonaindulók és komolyzenei művek mellett a könnyedebb műfajok is szerepet kaptak az est során. Ismert filmzenéket, könnyűzenei darabokat hallhattak a nézők, de felcsendült néhány jól ismert dallam Hofi Géza örök slágereiből is. A Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar mellett a vendégfellépők között láthatta a közönség a Valcer Táncstúdió művészeit, a Maskara Alapítvány táncosait, s együtt énekelt a zenekarral Tóthné Kész Emőke, Bíró Judit, Dánielfy Gergely és Kulcsár Sándor is.

1595977287

Jubileumuk alkalmából a debreceni katonazenészek több elismerésben is részesültek. A koncertet megelőző napon a zenekar a székesfehérvári Fricsay Richárd Katona-zenekari Fesztiválon is részt vett, ahol a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokától oklevelet, Székesfehérvár városától oklevelet és ajándéktárgyat kapott.

A debreceni ünnepi koncerten Papp László, Debrecen alpolgármestere is oklevéllel fejezte ki a Debreceni Helyőrségi Zenekarnak otthont adó város elismerését. Igazi meglepetés volt, amikor Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője egy szülinapi tortát adott át a zenekarnak, megalakulásuk 60. évfordulója alkalmából.

1595977287