Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi lemezfelvétellel készül a központi zenekar

Szöveg: Máté Gergely |  2017. február 24. 17:53

Megalakulásának 55. évfordulója alkalmából készített ünnepi CD-lemezt az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) Központi Zenekara. A zeneművek felvételére február 14-17. között, a Magyar Rádió 22-es számú stúdiójában került sor. Az új szerzeményre 5 évet kellett várnia a hallgatóságnak az utolsó album megjelenése óta. Az új lemez címe egyelőre még nem ismert.

Az elkészítés során karmesterként közreműködött Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere, Kovács Tibor alezredes, a központi zenekar karmestere és Szabó Imre őrnagy, a központi zenekar karmesterhelyettese. A zenei rendező Bárány Gusztáv volt, akinek neve garancia a sikerre, melyet az együttessel az elmúlt 30 évben számtalan közösen végzett eredményes munka bizonyít.

1596027994

A számok rögzítése során a zenekar kisegítőkkel dolgozott, mert a dallamok megkívánták, hogy legyen a felvételen hárfa, cseleszta, zongora, illetve bőgő is. Ezáltal a közönségnek egy bővebb és színesebb hangzásvilágban lehet része, ami még inkább különlegessé teszi az új korong megjelenését. A műsorban – két átirat kivételével – fúvószenekari művek szerepelnek.

1596027994

A tervek szerint az újonnan megjelenő CD a magyar katonazene napjára készül majd el, melyet április 26-án a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban szemináriummal, koszorúzással, kisebb koncerttel ünnepelnek meg.

Ezt megelőzően azonban a közönségnek egy lemezbemutató hangversenyen lehetősége nyílik találkozni a zenészekkel. Az előadás március 30-án, csütörtökön 18:30 órakor kezdődik a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében. A produkció során a jubileumra felvett dalokon kívül a publikum hallhatja Csajkovszkij-1812 című alkotását is, melyet Dohos László nyugalmazott főkarmester fog vezényelni.

1596027995

Fotó: archív