Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump fejleszteni akarja a nukleáris fegyverzetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. február 24. 16:46

Donald Trump amerikai elnök egy február 23-án, csütörtökön megjelent interjúban kijelentette, hogy csúcsszintűre akarja fejleszteni az amerikai nukleáris fegyverzetet, mert szerinte az Egyesült Államok lemaradt ezen a téren.

A Reuters brit hírügynökség kérdéseire a Fehér Házban válaszolva felrótta Oroszországnak, hogy korlátozás alatt álló kategóriájú fegyvereket, cirkáló rakétának is nevezett robotrepülőgépeket állított hadrendbe. Közölte: ezt szemére fogja vetni Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, ha találkoznak, bár erről még nincs semmilyen időpont.

Kínával kapcsolatban kijelentette, hogy Peking, ha akarná, ráhatásával „nagyon könnyen" megoldhatná az Észak-Korea jelentette biztonsági kihívást. Mint mondta, „nagyon dühös" amiatt, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat tesztel.

A kommunista rezsim jelentette fenyegetéssel szemben az egyik lehetséges megoldás az elhárító rakétarendszerek kiépítésének felgyorsítása a szövetséges Dél-Koreában és Japánban – mondta, hozzátéve, hogy sok más megoldás is szóba kerülhet.

Trump bő egy hónapja az Egyesült Államok elnöke, és most először nyilatkozott országa atomarzenáljáról.

„Én szeretném a legjobban, hogy egyetlen országnak se legyen atomfegyvere, de sohasem fogunk lemaradni egyetlen államtól sem – legyen az akár barát – nukleáris fegyverzet tekintetében, az élen akarunk állni" – fogalmazott.

Az Egyesült Államok és Oroszország között a stratégiai fegyverek korlátozásáról szóló új START szerződés értelmében 2018. február 5-ére mindkét félnek egyenlő szintűre kell csökkenteni nukleáris arzenálját, és tíz éven át azon tartani – idézte fel a Reuters.

Trump az új START-ot – a Reutersnek nyilatkozva – „egyoldalú alkunak" minősítette, amerikai részről hasonlóan rossz megállapodásnak, mint az Iránnal kötött atomalkut.

„Legyen szó a START-ról vagy az iráni ügyletről, jó alkuk megkötésébe akarunk belefogni" – így Trump.