Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi összhaderőnemi képzés Veszprémben

2018. június 16. 11:40

Az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ szervezésében, Magyarország 5. alkalommal adott otthont az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) kezdeményezésére létrehozott Összhaderőnemi Személyi Mentés Törzs Képzésnek (Joint Personnel Recovery Staff Course – JPRSC) Veszprémben.

1599188925
Az elmúlt évtizedek változó biztonsági környezete és a hagyományos mellett nagy kihívást jelentő aszimmetrikus, hibrid és kiberhadviselés okozta változások a társaiktól elszakadt (elszigetelődött) vagy fogságba esett katonák mentési prioritásában és módszereiben is jelentős változásokat generáltak. A műveleti biztonság, a morál és nem utolsósorban a közvélemény támogatásának fenntartása érdekében mind a NATO, mind az EU nagy hangsúlyt fektet a JPR-rendszer és az ahhoz kacsolódó képességek kialakítására. Ebből kifolyólag a JPR mára a műveletek tervezésének és végrehajtásának egyik alapvető eleme lett.  

A képzést, amit összességében már tizenötödik alkalommal rendeztek meg egy EDA B kategóriás projekt keretében, nyolc nemzet (Ausztria, Belgium, Ciprus, Hollandia, Magyarország, Németország, Olaszország és Svédország, mint vezető nemzet) részvételével hozták létre 2013-ban. Elsődleges célja alapszintű JPR-ismeretek oktatása azok részére, akik tervezetten NATO-, EU- vagy nemzeti műveletek és gyakorlatok során, harcászati magasabbegység szinten (jellemzően komponensszint) vagy hadműveleti szinten, valamilyen JPR vezetési elem részeként látják el a jövőben feladataikat. Másodlagos célként lehetőséget ad az alegységszintű személyi mentés feladatokat ellátó tiszteknek és altiszteknek arra, hogy átfogó képet kapjanak a rendszer működéséről és egyben bepillantást nyerjenek a magasabb szinten dolgozó JPR-szakemberek munkájába.

1599188925
A képzés több részből tevődik össze, amelynek első lépésként a résztvevők e-learning segítségével, a JPR alapjaival ismerkednek meg körülbelül. Az egyes e-learning modulok végén vizsgázniuk kell. Az e-learning képzés érdekessége, hogy egy másik, szintén EDA-program keretében, svéd felajánlásra, a svéd nemzeti képzést fordították le angol nyelvre, majd átadták azt az EDA-nemzetek részére. Ez az e-learning program képezheti majd az alapját az MH teljes állományára vonatkozó, nemzeti túlélő képzésnek.

Ezt követően magán a képzésen nyolc nap alatt, összesen 68 óra időtartamban a JPR törzstisztek feladatait és felelősségi köreit oktatják elméletben és gyakorlatban. Az elméleti foglalkozások célja, hogy a résztvevőknek átadják mindazon ismereteket, amelyek a JPR hátterével és az összhaderőnemi, komponens és csapatszinten alkalmazott eszközökkel, dokumentációkkal és eljárásokkal kapcsolatosak. Az elméleti részből a képzés zárásaként a résztvevők teszt-jellegű vizsgát tesznek.

A gyakorlati rész oktatása fiktív műveleti területen, különböző szintű szcenáriók alkalmazásával, csoportfoglalkozások keretében, csoportonként egy-két oktató támogatásával történik. A feladatokkal kapcsolatos kommunikációt az alájátszók (White Cell) támogatják. A kommunikáció rádióval (csapatszintű kapcsolattartás), chat alkalmazásával (felsőbb szintek felé) telefonnal, e-mailben történik. A felsőbb szinteken az elsődleges kommunikáció a chaten zajlik, telefont csak abban az esetben lehet használni, ha olyan személyt kell elérni, aki általában nem rendelkezik chates hozzáféréssel. A chates kommunikáció előnye, hogy a rendszer folyamatosan rögzíti, így később visszanézhető és elemezhető. A gyakorlati képzés fő célja az eljárások valós körülményekhez hasonló módon történő alkalmazásának, valamint a különböző okmányok és ellenőrzőlisták használatának megértése és begyakorlása.

1599188925
A „Sziklában" megrendezett képzés nemzetköziségét és összhaderőnemi jellegét jól tükrözte, hogy hét nemzet (Ausztria, Németország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Szlovénia, Svédország) és négy haderőnem képviseltette magát. A képzést Németország és Magyarország mellett a NATO brunssumi Összhaderőnemi Parancsnoksága és az European Personnel Recovery Centre támogatta oktatókkal.

A következő, 16. JPRSC-t Németországban rendezik meg szeptember 11. és 21. között. A képzést előreláthatólag Magyarország oktatók küldésével támogatja majd. Az EDA-projekt, ami a képzés jogi kereteit biztosítja, 2019 májusában véget ér, de a képzés népszerűsége és az iránta érdeklődő nemzetek számának folyamatos növekedése miatt szinte biztosra vehető, hogy valamilyen formában a jövőben is fenn fog maradni. Magyarország számára az 5 év alatt kiképzett 44 tiszt és altiszt – hatan oktatói jogosultságokkal rendelkeznek – képzettségi szintjének fenntartása, továbbá a képzésnek köszönhető nemzetközi kapcsolatok és elismertség megőrzése érdekében mindenképpen hasznos lenne a hazai képzés életben tartása. Főleg, hogy a nemzeti személyi mentés rendszer és képesség kialakítása stratégiai szinten is napirenden van.