Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jubileumi szerződéskötés a cívisvárosban

Szöveg: Smidróczki Róbert főhadnagy |  2015. január 31. 10:12

Bevonult a Magyar Honvédség kötelékébe az 1500. Hajdú-Bihar megyei szerződéses katona. Szerződésének ünnepélyes aláírására január 29-én került sor Debrecenben, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központ (2. KIK) színháztermében.

1595986883

Az utolsó sorkatonák több mint 10 évvel ezelőtti leszerelését követően békeidőben már csak önként jelentkezők szolgálhatnak a haderőben, akik a toborzórendszeren keresztül csatlakozhatnak a honvédséghez. A Hajdúságból mindig is nagy volt az érdeklődés a katonai pálya iránt, szinte nincs az országban olyan alakulat, ahol ne szolgálna „alföldi" katona.

Közéjük tartozik most már Czibere Dániel Csaba is, aki − a meghívott vendégek, a média képviselői, a katonai elöljárók, valamint a katonai igazgatási központ állománya jelenlétében − ünnepélyes keretek között írta alá szerződését. Az 1500. hajdúsági szerződéses katonával Drót László alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese folytatta le a személyi beszélgetést. Ezt követően Pappné Városi Fatime százados, az alakulat személyügyi főnökségének beosztott tisztje ismertette a parancsot, melynek értelmében Czibere közkatona hároméves szerződést írt alá és szerződéses tisztesi állománykategóriába került. A személyügyi parancsból az is kiderült, hogy a megye 1500. szerződéses katonája a Bocskai-dandár törzstámogató századának lesz a tagja, és a kiképzés után gépkocsivezető beosztásban teljesít majd katonai szolgálatot Debrecenben.

1595986884

A rendezvényen megtudhattuk, hogy Czibere Dániel Csaba közkatona Debrecenben született 1992. május 16-án. Az elmúlt évben részt vett a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában megtartott toborzó előadáson, ahol tájékoztatást kapott a szerződéses szolgálatvállalás lehetőségéről. Ezt követően jelentkezett a toborzóirodában, megkezdődött a felvételi eljárás folyamata, melynek keretében sikeresen teljesítette a katonai alkalmassági vizsgálatot. Ezzel párhuzamosan – a munkaügyi központ szervezésében induló tanfolyam keretében – megszerezte a „C" kategóriás gépjármű-vezetői engedélyt.

1595986884

Czibere közkatonát elsőként Bendes István alezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság törzsfőnöke köszöntötte a honvédség nagy családjában. Dániel február 2-án kezdi meg 14 hetes alapkiképzését az MH Altiszti Akadémián, Szentendrén. A fiatalember a kiképzésre történő ingyenes utazáshoz a felhívást, illetve az egyéb szükséges okmányokat Váraljai Árpád zászlóstól, a központ toborzórészlegének beosztott altisztjétől vehette át.

Természetesen a jubileumi szerződéskötés nagyban köszönhető a szakszerű és eredményes toborzómunkának, ezért Drót László alezredes – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának nevében – a dandár érdekében végzett színvonalas toborzómunka elismeréseként emléklapot adott át a központ toborzórészleg-vezetőjének.

1595986884

„Az elmúlt 60 évben a hadkiegészítő parancsnokságok feladatrendszere, szervezete több alkalommal változott, azonban a törvényben előírt feladataikat folyamatosan teljesítették. Több mint 10 évvel ezelőtt, az utolsó sorkatonák leszerelésével az ország áttért az önkéntes – hivatásos és szerződéses, valamint önkéntes tartalékos katonákból álló – haderőre, így a katonai toborzás helye, szerepe és felelőssége jelentősen megnövekedett. Mindezek szükségessé tették egy hatékonyan működő toborzórendszer kialakítását, melynek eredményeként átadták az egységes látványterv alapján kialakított új toborzóirodákat. A debreceni toborzóiroda tizenhárom évvel ezelőtti átadása óta mintegy 20 ezer ember érdeklődött a szerződéses, az önkéntes tartalékos katonai szolgálat vagy a katonai tanintézeti képzések formái iránt az ügyfélszolgálaton. Az, hogy a mai napon aláírta a szerződését az 1500. hajdú-bihari szerződéses katona, rendkívül örömteli, de nem dőlhetünk hátra. Napjainkban a Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatójaként van jelen a régió munkaerőpiacán. Az idei évben is akár több száz munkavállaló jelentkezését várjuk, akik a sikeres alkalmassági vizsgálatot követően csatlakozhatnak a honvédség kötelékéhez" − mondta az ünnepség után Nagy Zoltán alezredes, a 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka. 

1595986884


Fotók: Ifju Tímea főhadnagy és a szerző