Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi fegyverszállításokról tárgyal Ukrajna

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 31. 11:15

Ukrajnának történő fegyverszállításokról folytat tárgyalásokat az ukrán védelmi tárca külföldi államokkal – mondta január 29-én Kijevben Andrij Ordinovics, az ukrán vezérkar katonai együttműködési osztályának helyettes vezetője újságíróknak, mielőtt külföldi országok katonai attaséival ült le tárgyalni.

Közben Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter Varsóban kijelentette, hogy Lengyelország fontolóra veszi a fegyverszállítást Ukrajnának, mert szerinte egyre kisebb az esély, az ukrán válság békés megoldására.

Az ukrán vezérkari tisztségviselő részleteket nem árult el, azt sem, hogy mely országokkal folytat fegyverszállítási tárgyalásokat Kijev.

A lengyel nemzetvédelmi miniszter Varsóban úgy értékelte, hogy nagyon nehéz hónapokkal, évekkel kell szembenézni, mert Oroszország leplezetlen célja az, hogy megakadályozza Ukrajna európai útját. Hangsúlyozta, hogy Moszkva katonai eszközökhöz folyamodik, ami „hosszú távú veszélyt" teremt Európára nézve.

Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön sürgette, hogy mihamarabb ismét üljön össze a kelet-ukrajnai válság tárgyalásos rendezésére létrehozott összekötőcsoport.

A fehérorosz külügyminisztérium hírül adta, hogy a kontaktcsoport már pénteken kész összeülni Minszkben. Az ukrán külügyminisztérium ezt azonban egyelőre nem tudta megerősíteni. Mindazonáltal az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok Luhanszki Népköztársaságának vezetője, Ihor Plotnickij az orosz Ria Novosztyi hírportálnak telefonon azt mondta, hogy a szakadárok készek részt venni a megbeszélésen.