Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kapacitásbővítés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. március 16. 16:18

Több mint kétmilliárd forintból fejleszti katasztrófavédelmi eszközparkját a Magyar Honvédség. A korszerűsítésben és a képességek fejlesztésében leginkább érintett alakulatok egyike a szentesi műszaki ezred.

1599183449
A Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának korszerűsítése az Európai Unió kohéziós alapja támogatásával és a magyar állam társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, s huszonöt katonai beavatkozó csoportot érint. Közülük tizennyolcnál kapacitásbővítésre kerül sor, ugyanakkor hét új csoport létrehozására is lehetőség nyílik.

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése" című projekt elsősorban árvíz elleni védekezéshez szükséges eszközök beszerzésére biztosít lehetőséget. A 2,215 milliárd forint összköltségű beruházás keretében korszerű infokommunikációs eszközökkel, széles sávú rádiókkal, kétéltű szállítókapacitással, nagy teljesítményű benzines hordozható tisztavíz- és zagyszivattyúkkal, 300 köbméteres elasztikus üzemanyag-tartályokkal, kármentő ponyvákkal, táborikonyha-készletekkel, búvárfelszerelésekkel, gumicsónakokkal és csónakmotorokkal, különleges hordozható, vegyi azonosító műszerekkel, védőruhákkal, mentőmellényekkel, mentőövekkel, nehéz földmunkagépekkel és nehézgép-szállító szerelvényekkel bővül a Magyar Honvédség eszközparkja.

A projekt keretében növekszik a védekezésben részt vevő csoportok munkájának hatékonysága, fokozódik a lakosság biztonsága. A fejlesztés elsődleges célja fenntartani és bővíteni a katasztrófavédelmi feladatok ellátásának jelenlegi képességeit, növelni azok kapacitását. A program megvalósítása folyamatos. Várhatóan 2018 második negyedévében további eszközöket vehetnek majd át a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszerben készenléti szolgálatot ellátó, az ország bármely pontján bekövetkezett, bármilyen kárhelyzet enyhítésére felkészült beavatkozó csoportok.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin március 17-én, szombaton megjelenő számában!)