Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsony a lövészárkokban

Szöveg: Jagadics Péter |  2016. december 15. 12:38

A Nagy Háborús Emlékév keretében emlékeztek meg az első világháború harmadik évéről a napokban, a szombathelyi Őrvidék Házban.

1596024670

Harangozó Bertalan, Vas megye kormánymegbízottja köszöntőjében kiemelte: a háború harmadik évében nemcsak a frontokon, a lövészárkokban, de a hátországban is a nélkülözés, a reménytelenség közepette élték mindennapjaikat a családok.

1596024670

Bíró László katolikus tábori püspök a tábori lelkészek frontokon, lövészárkokban végzett áldozatos munkájáról beszélt. Megosztotta hallgatóságával a háborúban íródott tábori lelkészek naplóiból a „csatapapok" tevékenységéről szóló fejezeteket. A résztvevők így megismerhették azt is, hogy miként telt a fronton az adventi készülődés a karácsonyvárás.

1596024671

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a jeltelen sírokban nyugvó katonákról, az ismert és ismeretlen hősökről szólva kiemelte: fontos emlékezni mindazokra, akik életüket áldozták a hazájukért.

1596024671

A rendezvényen bemutatták a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent, A Nagy Háború alulnézetből című kötetet. A kötet a vasvármegyei k.u.k. 83. gyalogezred katonáinak fennmaradt harctéri naplóján keresztül mutatja be a lövészárkokban történteket.

Fotó: Benkő Sándor