Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsony a szeretet igazsága

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. december 21. 14:26

Az adventi várakozás meghitt csendjében a hit, a remény és a szeretet gyertyái után a negyedik gyertyát, vagyis az öröm gyertyáját is meggyújtották a Honvédelmi Minisztérium nagytanácstermében december 21-én, pénteken.

Jézus Krisztus és a karácsony eljövetelének adventi várakozó eseményét Bíró László katolikus tábori püspök és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök celebrálta.

Bíró László az ez évi adventi gondolatait Keresztelő Szent János személye köré fűzte, akit a negyedik gyertya jelképez.

1595946673

János az, aki előkészítette Jézus Krisztusnak az emberekhez vezető (lelki) utat.

Az evangélisták – Máté, Márk, Lukács – nézik a jászolt, a pásztorokat, a kisdedet, Jézust; de János, a lényeglátó. Ő látja, hogy Jézus az emberben megjelenő örök ige, a szeretet, az igazság, az emberség, vagyis a lényeg – bontotta ki karácsony misztériumát a katolikus tábori püspök. – S aki látja lényeget, azt nem vakítják el a csillogó kirakatok. A karácsony kinyilatkoztatás az emberről, hogy embernek lenni méltóság. A karácsony a szeretet igazsága, vagyis Jézusban az Isten szolidaritást, személyes közelséget vállal az emberrel. Ha mindez nincs, vége a karácsonynak, az embernek, ránk ront az embertelenség, a diktatúra.

Az ezt követő imádság után Jákob János, a Protestáns Tábori Püspökség vezetője szintén Jézus személyét, a hit, a szeretet és a béke jelentőségét emelte gondolatai középpontjába. A Honvédelmi Minisztérium és a Keresztény Katonák Szövetsége nevében is imádságba foglalta az itthon és misszióban szolgáló magyar bajtársakat, a katonacsaládokat, a gyermeküket egyedül nevelőket, a magánosokat, az ápolásra szorulókat és a gyászolókat. 

1595946674

Az adventi ünnepségen Salacz István, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal közalkalmazottja Reményik Sándor János evangéliuma című költeményét szavalta el,  majd Katona János alezredes karmester vezényletével a Légierő Zenekar – Veszprém karácsonyi dallamokat adott elő.

Fotó: A szerző felvételei