Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katona tanította életmentésre a diákokat

Szöveg: Horváth Gábor hadnagy |  2016. június 13. 12:01

A Szabadkán megrendezett elsősegélynyújtó versenyen induló szegedi Waldorf Iskola diákjainak felkészülésében segített Matuszka József főtörzsőrmester, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi szakápolója.

1596015062

A diákok az idei, szegedi elsősegélynyújtó versenyen kaptak meghívást Szabadkára. Mivel a nemzetközi kihívásnak szerettek volna jobban megfelelni, így segítséget kértek. Ekkor merült fel a hódmezővásárhelyi laktanyában dolgozó Matuszka József főtörzsőrmester neve, aki az alakulat parancsnokhelyettesének, Drót László ezredesnek, és a szakmai elöljárójának, dr. Pusztai Erzsébet alezredesnek a támogatásával vállalta a diákok intenzív felkészítését.

Két héten át, napi három órában tartott a felkészítés. Az oktató először elméleti előadásokban mutatta be az elsősegélynyújtáshoz szükséges aktuális eljárásrendeket és átbeszélték a témában felmerülő fogalmakat, majd napról-napra egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a gyakorlásra.

1596015062

A képzés időtartama alatt a diákok begyakorolták az alapszintű újraélesztést, a betegvizsgálatot, az eszméletlen beteg és a súlyos sérült vizsgálatát-ellátását, valamint elsajátították a teendőket baleseti helyszínen, a vérzéscsillapítást, a fektetési módokat és a törésrögzítéseket.

A beállított szituációk nem voltak ismeretlenek Matuszka József számára, hiszen több éve másodállásban az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik Szegeden, így megfelelő ismereteket tudott a gyerekeknek átadni. A magas szintű felkészülést segítő Ambu-babát a kötszerekkel, a fertőtlenítővel és az egyéb szükséges felszereléseket a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanya biztosította a diákok számára.

1596015063

A több missziót megjárt, egészségügyi kiképzéssel foglalkozó, katonás fegyelemhez szokott főtörzsőrmester egyik legnagyobb kihívásnak a diákok fiatal életkorát tekintette, ám idővel a közös cél egy csapattá kovácsolta őket.

A Szerbiai versenyen 30 csapat indult két korosztályban. A „kicsik" (általános iskolások) és a „nagyok" (középiskolás és egyetemista) korcsoportjában is egy-egy magyar csapat indult a nemzetközi megmérettetésen. A szegedi Waldorf Iskola 7. osztálya a versenyen jó eredménnyel szerepelt. Újraélesztés kategóriában kimagasló teljesítményt nyújtottak, melyért külön dicséretet kaptak a diákok.

1596015063

Fotó: Waldorf Iskola, bocskaidandar.hu