Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai esküjét vérrel pecsételte meg

Szöveg: Takács Vivien |  2014. december 12. 9:21

December 11-én, csütörtökön megkoszorúzták a limanovai hősök emléktábláját Budapesten, Zuglóban a Limanova téren. Az 1914. november 28. és december 18. közötti limanovai csata a Nagy Háború keleti frontjának egyik fontos ütközetsorozata volt, ahol december 11-én sikerült megállítani az orosz előrenyomulást.

1595984418

Dr. Téglás Gyula alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály (HM TKHKF) irodavezetője beszédében elmondta: ha a huszárroham kifejezést halljuk, akkor leginkább valamilyen nagyszabású lovas eseményre gondolunk, például az 1848−49-es szabadságharcra.
Azonban huszárrohamok előfordultak a későbbi években is. „Ez az esemény azért is különleges, mert ezen alkalommal a huszárok nem lovon, hanem bizony lóról leszállva gyalog rohamoztak a Jabloniec-tetőn, ahol pontosan száz évvel ezelőtt Muhr Othmár ezredes a Nádasdy-huszárokat rohamra indította" – fogalmazott az alezredes.

Az irodavezető hozzátette: az első világháború gépi csatáiban a huszárok fegyver és ellátás tekintetében nem vehették fel a versenyt a gyalogezredekkel, hiszen nem voltak kiképezve a gyalogsági harcra, illetve nem volt gyalogsági harcra való fegyverzetük sem. Azonban a magyar huszárok ekkor is feltalálták magukat, és a többszörös túlerő ellenére visszaverték az orosz támadást.

1595984418

Muhr Othmár ezredes egyike volt az első világháború 660 ezer magyar hősi halottjának. Igazi csapattiszt volt, az egész életét és karrierjét a Nádasdy-huszároknál töltötte. Vezérparancsnoki kinevezését néhány nappal a roham előtt vehette kézhez. „Katonai esküjét vérrel pecsételte meg pontosan száz évvel ezelőtt hajnalban, a Jabloniec-hágón" – mondta dr. Téglás Gyula alezredes.

Az ünnepség koszorúzással és a Magyar takarodóval ért véget.

1595984418

Fotó: Dévényi Veronika