Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák is részt vettek a Fiatal Hadtörténészek Országos Konferenciáján

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. december 6. 15:44

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg a Fiatal Hadtörténészek Országos Konferenciáját Pécsen, december 3-4-én.

A Magyar Hadtudományi Társaság Dél-dunántúli Tagozata, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete, az Interdiszciplináris Doktori Iskolája és a Kari Tudományos Diákköri Tanácsa, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottság II. Filozófia-, Történettudomány- és Néprajztudományok Szakbizottságai a negyvenévesnél fiatalabb, de már szakmai jártassággal rendelkező hadtörténészeknek biztosítottak lehetőséget egy-egy kutatás ismertetésére a konferencián.

1599196984

A Magyar Honvédség részéről Harangi-Tóth Zoltán százados, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar tanársegéde, Kiss Balázs főhadnagy, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár tisztje és Mátyás Botond Hunor hadnagy, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság tisztje tartott előadást.

1599196984

A konferencia térben és időben is széles területet érintett, és számos határtudományt kapcsolt a hadtörténelmi témákhoz. A rendezvényen emellett bemutatták Bene Krisztián–Dávid Ferenc–Sarlós István Fejezetek a hadtörténelemből 5., valamint Kult László–Bősz Attila A nagy háború emlékezete: A Dél-Dunántúl és az első világháború című kiadványokat is.

Az előadásokból 2019-ben konferenciakötet készül.

1599196984