Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megújult a CIMIC-doktrína

Szöveg: Szabóné Varga Erika zászlós |  2018. december 6. 14:30

Az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ adott helyett annak az egynapos konferenciának, amelyen a november 9-én hivatalosan is hatályba lépett AJP-3.19 CIMIC-doktrínáról tartottak előadássorozatot a NATO CIMIC Kiválósági Központ (CIMIC Centre of Excellence – CCOE) holland és magyar munkatársai.

1599196983
A Magyar Honvédségben a civil-katonai együttműködési (CIMIC) képesség 2003 óta van jelen. Az elmúlt tizenöt évben a NATO-t érintő változásoknak, illetve a folyamatos, globális kihívásoknak köszönhetően többször újraértelmezték, kijavították és átfogalmazták a képességet szabályozó doktrínát.

Igazán azonban az elmúlt évek eseményei, illetve a biztonsági és civil környezetben történt változások tették sürgetővé, hogy egy új, átfogó, több területet is érintő témakör csoportot fogalmazzanak bele a doktrínába. Ezek egyike például a „cross-cutting topics (CCT)" kifejezés. Jelentése összetett, magába foglalja több, a civil környezethez kapcsolódó, illetve a civil területet érintő és azokon átnyúló témákat és problémákat, amelyek különböző módokon befolyásolják a katonai feladatok végrehajtását, de ezen témák és problémák kezelése alapvetően nem tartozik az elsődleges katonai feladatok körébe. Eddig az alábbi öt témakört nevesítették: civilek védelme; gyermekek és a fegyveres konfliktusok; nők, béke és biztonság; kulturális javak védelme, valamint az integritás kialakítása.

1599196983
A doktrínában történt változásokról nemcsak a teljes CIMIC-szakma stratégiai, műveleti és harcászati szintjei, de az alacsonyabb készenléti csoportok is tájékoztatást kaptak. Az előadássorozatok a CCOE-t támogató tagnemzeteknél folytatódnak.