Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák olvastak mesét a gyermekklinikán

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2013. december 21. 7:26

A Nevetés világnapján kilenc katona látogatott el szaloncukorral a zsebében és meséskönyvekkel a hóna alatt a debreceni Gyermekklinikára, ahol az intenzív osztályon és a belgyógyászaton látogatták meg azokat, akiket frissen műtöttek, vagy fertőzésveszélynek vannak kitéve. A többi kis beteget pedig a díszterembe várták.

1595964652
Mesét olvastak a katonák a kis betegeknek

„Egy éve már, hogy életre hívtuk Jeles Napok rendezvénysorozatunkat. Megünnepeltük többek között a Házasság világnapját, a Műemléki világnapot és a Dohányzás elleni világnapot. A debreceni Gyermekklinikával idén szeptemberben vettük fel a kapcsolatot, a Magyar népmese napján olvastunk először a gyerekeknek" – mondta el Minya Zsolt őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár humán részlegének vezetője. Hozzátette: „a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum Gyermek Gyógyító Intézetének professzora, dr. Balla György ezúttal is lehetőséget adott számunkra, hogy vidámságot vigyünk a kórtermekbe."

Kelemen Norbertné törzsőrmester, a humán részleg munkatársa meghatottan mesélte, milyen örömmel fogadták őket a kis betegek. „Nem is mi segítettünk rajtuk, ők tették széppé a napunkat. Mind a kilencen sétálva tértünk vissza a laktanyába, hogy legyen egy kis időnk rendezni a gondolatainkat. Bár szerencsére kevesen vártak minket, mindannyian átértékeltük gyermekeink egészségének fontosságát. Biztos, hogy visszajövünk még…"

1595964652
A katonák biztosak benne, még visszamennek a Gyermekklinikára

„Néha a nevetéstől, néha a meghatottságtól voltak könnyesek a szemek" – mondta Enyediné Dobai Henrietta százados. „Az azonban biztos, hogy Saxinger Dániel főtörzsőrmester »szaktanácsai« osztatlan sikert arattak a tinédzserek körében. Ők természetesen nem igényelték a meseolvasást, ám a katonai sztorikat, az élet nagy bölcsességeit, az egészséges életmódról, párválasztásról szóló praktikus tanácsokat érdeklődve hallgatták a kivételes humorérzékkel megáldott felderítő katonától" – tette hozzá a humán részleg tisztje.

A Nevetés világnapja rendezvényen azok számára is tartogattak programot, akik év végi teendőik közepette némi kikapcsolódásra vágytak: a Kossuth laktanya rendezvénytermében stand up comedy várta a dolgozókat. Csákvári Sándor önkéntes tartalékos zászlós, a „Lehet egy csillaggal több" honvédségi tehetségkutató verseny döntőse a Magyar Honvédségről szóló pódiumműsorral szórakoztatta a közönséget.

1595964653
A katonák mosolyt csaltak a kis betegek arcára

Fotó: Kelemen Norbertné törzsőrmester és
Csákvári Sándor önkéntes tartalékos zászlós