Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaként is lehetsz nő

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvétele |  2020. március 8. 8:58

A Magyar Honvédségben az is jó, hogy mindig jön újabb kihívás – vallja Balló Emőke főtörzsőrmester, az MH 54. Veszprém Radarezred beosztott altisztje, aki a katedráról került a radarok világába, és egyáltalán nem bánta meg.

1596076910

A főtörzsőrmester asszony második gyermeke születése után érezte úgy, hogy váltania kell, így általános iskolás magyar-angol tanárként villámgyorsan az alapkiképzésen találta magát. Csodálkozó tekintetemet látva elmondja: nincs ebben semmi különös, mert egyrészt Veszprém ízig-vérig katonaváros, másrészt viszonylag sokan cserélik fel úgymond a köpenyt egyenruhára.

„Több, mint tíz esztendeje szolgálok katonaként, és egyáltalán nem bántam meg a váltást. Nagyon sokat tanít a honvédség. Fejlődik például az ember határozottsága, problémamegoldó-képessége. Amellett, hogy pedagógusi képességeimet is tudom kamatoztatni, nagyon élvezem a csapatmunkát. Fantasztikus élmény megtapasztalni azt, hogy nők és férfiak milyen jól együtt tudnak működni egy adott probléma megoldása érdekében. Külön nagy élmény volt például a NATO-ellenőrzés idején együtt dolgozni olyanokkal, akikkel egyébként nem vagyok közvetlen munkakapcsolatban, és nagyon jó érzés volt a pozitív visszajelzés" – meséli Balló Emőke.

A főtörzsőrmester asszony a híradó-zászlóaljtól került át a törzsbe, ahol információvédelemmel, személyi biztonsággal foglalkozik. Vannak olyan adatok, amelyekhez csak bizonyos engedélyekkel férhetnek hozzá a kijelölt személyek. Ezen jogosultságoknak mindig rendben kell lenniük, ezek előkészítését ő végzi. Mint mondja, fontos, hogy mindenki hozzáférhessen azokhoz az okmányokhoz, melyek munkavégzéséhez szükségesek. Általánosságban úgy véli, hogy a haderőn belül több olyan szakterület van, amely jobban illik a női habitushoz, lélekhez.

Balló Emőke főtörzsőrmester-asszony mindennapi munkája mellett komoly kihívásnak tartja a határvédelmi feladatok ellátását is.

„Ez is jó a haderőben, mindig jön újabb kihívás. Kicsit önismereti tréning is: vajon mire vagyok képes, és képes vagyok-e erre egyáltalán? Az ember rájön, hogy sokkal több mindenre képes, mint amire először gondolná" – összegzi a Közös Akarat feladat személyes tapasztalatait.

Beszélgetésünket köszönettel zárja: különösen nagyon hálás Földes-Fazekas Katalin főtörzsőrmesternek, akivel nem csupán együtt dolgoznak, de néha szakszerűen helyettesíti is őt.

Címkéknőnap