Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaszívvel a jövőért

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Honvédsuli Egyesület |  2020. február 29. 9:36

Pusztán kilenc év alatt, magánemberek civil kezdeményezéséből vált hazánk egyik legizgalmasabb és legsikeresebb fiatalokat megmozgató szervezetévé a Honvédsuli Egyesület. A katonai életpályához elengedhetetlen képességek tanításán túl hatalmas figyelmet fordítanak a klasszikus belső értékek fontosságának hangsúlyozására is.

1596076579

Az egyesület programvezetője, Dankó László elmondta: tevékenységeik tematikáját számos külföldi példa formálta, finomította. Ő maga előbb itthon, majd pedig öt éven keresztül a Francia Idegenlégióban szolgált. Az immáron kilenc éves Honvédsuli Egyesület arculatára kiemelkedő hatással mégis egy brit kadétprogram volt, ahol – hasonlóan a magyar kezdeményezéshez – teljesen civil alapokon nyugszik a fiatalok katonai életpályával való megismertetése. „A Honvédsuli Egyesület célja az ifjúság hazafias és honvédelmi nevelése egy olyan szabadidős program keretein belül, ami élmények útján próbálja átadni a gyerekek számára, hogy milyen is a katonaélet, mik a katonai erények és értékek" – foglalta össze.

Mint Dankó László fogalmazott: az elmúlt kilenc év sikereinek egy titka van, a formula. Az, ahogy foglalkoznak a diákokkal és ahogyan felépítik bennük a felelősségvállalás fontosságát. Mindezt teszik úgy, hogy a már több éve velük tartó fiatalok szárnyuk alá veszik a honvédsulival még csak ismerkedő társaikat. Így nem csak katonai, de klasszikus értelemben vett, az élethez is elengedhetetlenül fontos értékrend alakul ki bennük, mindamellett, hogy megtanulnak csapatban, családban együtt élni és nem utolsó sorban kitartani a nehéznek tűnő helyzetekben is.

1596076579

Az egyesületi élet programjai kapcsán elmondta: a csaknem egy évtizedes működésük alatt mára kikristályosodott, hogy milyen tevékenységek szolgálják a fiatalok, a nevelők és természetesen a szülők érdekeit. Az egyesület programvezetőjétől megtudtuk, hogy mindezt úgy kell elképzelni, mint heti rendszerességgel megtartott szakkörös foglalkozásokat, amelyeket kezdetekben azokban az iskolákban szerveztek meg, amelyekkel kapcsolatban álltak. Mára már a különböző falvak, városok önkormányzataival ápolnak kiváló együttműködést.

A hétköznapi foglalkozások mellett havi szinten egész hétvégés programokkal is készülnek a fiatalok számára. Az ilyen alkalmak során többek között táborozási és túlélési fortélyokat, technikákat tanulhatnak, kiegészítve különböző sporttevékenységekkel.

1596076579

Az alapvetően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő Honvédsuli Egyesület körülbelül 15 iskola összesen 650 diákjával foglalkozik és ismerteti meg velük a katonaéletben rejlő lehetőségeket. Teszik mindezt jól látható sikerekkel, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a 18. életévüket betöltött honvédsulisok közül igen sokan jelentkeznek a Magyar Honvédség önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerébe, sőt olyan fiatal felnőttekről is tudni, akik ma már szerződéses katonaként szolgálnak, valóra váltva gyermekkori álmukat, amelyet az egyesület munkája éltetett és erősített bennük éveken keresztül.

Tevékenységükre büszkén Dankó László elárulta: a hazai civilszféra támogatása és elfogadása mellett külön öröm az egyesület számára, hogy külföldről (az Amerikai Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Peruból) is érkeznek diákok hozzájuk, hogy a magyar honvédsulis kadétokkal együtt tanuljanak és gyűjtsenek valós, minőségi élményeket.

1596076580

A nemrégiben véget ért XX. Doni Hősök Emléktúra kapcsán kifejtette, nem véletlen az, hogy a Honvédsuli Egyesület által alkotott menetszázad évek óta a legnagyobb menettávot teljesíti. Rendszerint kétszer száz kilométert gyalogolnak, amely szimbolizálja a Donnál szolgáló katonák frontszakaszának hosszát is.

„Nyolc évvel ezelőtt kezdtük el teljesen önállóan szervezni a saját emléktúráinkat" – idézte fel a megemlékezések történetét Dankó László. „Akkor huszonöt kilométerrel kezdtük, de azt láttuk a gyerekeken, hogy igénylik a további megmérettetéseket, és egyszer csak a megtett táv hetvenöt, majd száz kilométer lett." Az elmúlt időkben pedig már a Magyar Tartalékosok Szövetségével együttműködve, becsatlakozva a Doni Hősök Emléktúra rendezvényekhez, közösen hajtják végre az elismerésre méltó menettávokat.

1596076580

Az évek során külön küldetést is kapott az egyesület alkotta menetszázad, hiszen tagjai megfogadták, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés által adományozott csapatzászlót a megye összes településére el fogják vinni. Ezen vállalásuk mintegy 229 községet jelent, amelyből az idei évet is beleértve – összesen 1 000 kilométer gyalogszerrel megtett úttal a hátuk mögött – már 115-öt érintettek. Külön öröm a résztvevők számára, hogy minden évben kiemelkedő mértékben sikerül a civil lakosságot is megmozgatniuk, ezzel is a közös megemlékezésre sarkallva a helyieket.

1596076580

Az pedig már a Honvédsuli Egyesület vezetőinek büszkesége, hogy a fiatalok nem pusztán teljesítménytúraként tekintenek a megmérettetésre, hanem valós teljesítményt szeretnének felmutatni a hősök emléke előtt tisztelegve. Mindez számukra nem ér véget az emléktúra utolsó napjával, ugyanis a rendezvényt követően számos diák iskolai előadáson számol be az élményeiről, ezzel is továbbítva a rendezvény fő célját: emlékezni.

Kilenc év távlatából Dankó László úgy látja: az egyesület jelenlegi formájában elérte a teljesítőképességének maximumát, ennek ellenére örömmel gondolkodnának a továbblépés lehetőségeiben is, akár együttműködve és a tapasztalatokat összevetve a Magyar Honvédség Honvéd Kadét Programjával.

1596076581