Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két új állandó kiállítással gazdagodott a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum

Szöveg: honvedelem.hu / RepTár |  2019. szeptember 18. 18:18

A látogatóknak folyamatosan újdonságokkal kedveskedő Repülőmúzeum ősszel sem tétlenkedik. Két új állandó kiállítás is várja az érdeklődőket szeptember közepétől.

„A repülés sava-borsa"

Rendhagyó tárlatnak ad otthont a RepTár műemlék épülete, a 172 éves Indóház. Különleges repülős karikatúrákat mutatnak be „A repülés sava-borsa" címmel.

A régi időkben a repülőtereken különböző faliújságok voltak hivatottak a személyi állomány harci kedvét fenntartani, aktuális információkat közölni. Ezekre sokszor kerültek az ügyesebb, rajzolni tudó katonák karikatúrái is, melyek a mindennapi élet eseményeivel foglalkoztak, humorral fűszerezve a szolgálat napjait. Sajnos ezek általában kérész életűek voltak, nem őrizték meg őket. Letenyei László nyugállományú alezredes azonban megőrizte az édesapja által összegyűjtött karikatúrákat, melyek 1958-1962 között készültek Taszáron és Szolnokon. Alkotójuk – aki  becenévvel jegyezte műveit – Kovács László, akkori főhadnagy, később alezredes, vadászrepülő.

A karikatúrák témája a napi szolgálat, a hajózó kiképzés, a katonaélet humoros oldalának és a szabadidő eseményeinek bemutatása.

Óriásplakát kiállítás

Az I. világháború időszakát bemutató plakátokat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával állították ki, mégpedig azzal a céllal, hogy a korabeli festmények segítségével a látogatók bepillantást nyerjenek a nagy háború korabeli ábrázolásába. Az AERO újság az időszak egyik jelentős sajtóterméke volt, mely beszámolt az aktuális légi eseményekről, ezért fontos része az új kiállításnak.

A plakátok a korabeli propaganda fegyverei voltak. Ezek segítségével igyekeztek a hátországot megnyerni a háborús erőfeszítéseknek. Egy olyan jól megtervezett plakát, mint a hangárban álló harci repülőgépek felkészítése a bevetésre, vagy a légiharcban legyőzött ellenséges repülőgép zuhanása bizonyította a katonák helytállását.

A háborús propaganda a pilótákat sokszor a kor lovagjaiként ábrázolta, közülük vitéz Hefty Frigyes jelenik meg az egyik plakáton. A viribus utnitis jelmondat a Monarchia összetartozását jelképezi, melyet a korabeli festők és grafikusok míves kidolgozású címerekkel díszítettek.

Végül a háborús események bemutatásának egyik kiemelkedő eseménye a Hadirepülőgép kiállítás volt 1917-ben. Ekkor az ellenségtől zsákmányolt repülőgépek mellett a hazai ipar repülőgépei bizonyították a katonák bátorságát és erős fegyvereit. A látványos meghívó bélyegen, képeslapon is szerepelt, valamint nagyméretű plakátként a RepTárban fogadja a látogatókat.

 

1596068580