Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel delegáció a budapesti toborzóirodában

Szöveg: Márton Boglárka hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2019. szeptember 18. 17:04

Nyugállományú haditengerészekből álló lengyel delegációt fogadott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsokság. A vendégek a budapesti toborzóirodában tettek látogatást, hogy megismerjék a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerét.

1596068579

A delegáció – a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) Pest Megyei Szervezetének meghívására – a lengyelországi Gdyniából érkezett hazánkba. A négytagú csoport a Lengyel Hadsereg 34. Vadászrepülő Ezred Tartalékos Tisztjeinek és a Repülés Rajongóinak Szövetségét képviselte; ezzel a szervezettel a Matasz hossú ideje együttműködik.

A lengyel vendégeknek Durgó Tamás őrnagy, Toborzó és Érdekvédelmi osztályvezető tartott előadást. Miután bemutatta a parancsnokság szervezeti felépítését és működését, a Magyar Honvédségben vállalható szolgálati formákról beszélt.

Az előadás második felében az Önkéntes Tartalékos Rendszerről volt szó. A vendgek előadást hallgattak meg a Magyar Honvédségben megtalálható tartalékos szolgálati formákról és a velük járó kötelezettségekről is. Durgó őrnagy hangsúlyozta: a 2017-ben indult területvédelmi alapon működő önkéntes rendszer egyre népszerűbb a civil társadalom körében és mára lefedi az egész országot.

1596068579

Hozzátette: ezen szolgálati forma sajátossága, hogy működéséhez járásonként területvédelmi századokat állítottak fel, melyek irányítását megyénként zászlóaljszintű parancsnokságok végzik, élükön több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező hivatásos katonákkal. A parancsnokságok saját kiképző századdal rendelkeznek, hogy a jelentkezők megfelelő szakmai felkészítést, kiképzést kapjanak.

Az osztályvezető előadását követően lehetőség nyílt a toborzó iroda megtekintésére és a toborzás folyamatának megismerésére is.

1596068579