Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétnapos nemzetközi találkozót tartott a BEOSZ

Szöveg: Sztanó Zsuzsanna nyugállományú őrnagy |  2017. szeptember 12. 20:48

„Hivatás határok nélkül” volt a mottója annak a kétnapos rendezvénynek, melyet a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) szlovák, román és ukrán nyugállományú katonák szervezeteinek részvételével tartott a napokban.

1596038495

A találkozó célja a szövetség nemzetközi kapcsolatainak erősítése és az új kapcsolatok kialakítása volt. A BEOSZ meghívására eljöttek a Kassai Nyugállományú Katonák Klubjának (Szlovákia), a Szatmárnémeti Katonai Klubnak (Románia), az ARO AF (Ukrajna) nyugállományú katonák szervezetének képviselői, de elfogadta a meghívást az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke is.

1596038496

Az első napon a résztvevők Nyíradonyban – egy rövid megemlékezést követően – megkoszorúzták az első és a második világháborúban elesett katonák hősi emlékművét, majd a város alpolgármestere  sétára invitálta a küldöttségek tagjait.

1596038496

A rendezvény második napján szakmai konferencia zajlott. A BEOSZ elnöke, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy megnyitóját követően Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, elnökhelyettes mutatta be a szövetséget, majd a külföldi és hazai szervezetek képviselői adtak tájékoztatót munkájukról, a katonai hagyományápolásról és a közös programok fontosságáról.

1596038496

Ezt követően az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ (Debrecen) és a 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda (Nyíregyháza) munkatársai a hadisírgondozásról és az aktuális feladatokról tartottak előadásokat. A rendezvény végén pedig a magyar és az ukrán szövetség együttműködési megállapodást írt alá. 

1596038496

Fotó: Esküdt Lajosné