Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdődik a nyár a pákozdi Katonai Emlékparkban

Szöveg: Kovács Zoltán |  2015. június 13. 12:00

A Pákozdi Emlékpark a honvédelem fontos, szakrális helye. De az is fontos, hogy ne csak a megemlékezések és az ünnepségek, hanem a kikapcsolódás és a kikapcsolódva tanulás helyszíne is legyen – monda Takács János, Pákozd nagyközség polgármestere, az Emlékparki Nyár elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitva június 12-én, pénteken.

1595995560

Harmadik alkalommal rendezik meg az Emlékparki Nyár elnevezésű rendezvénysorozatot a pákozdi katonai emlékparkban. Az idei rendezvény a Nagy Háború 100 elnevezésű, az első világháború magyar vonatkozását feldolgozó előadássorozat indításaként, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány történésze, Rózsafi János kutató 17-esek a Doberdón című előadásával kezdődött.

1595995560

A székesfehérvári háziezred, a magyar királyi 17-es honvéd gyalogezred olaszországi harcairól szóló előadást követően a Kákics zenekar Ferenc Jóska fújatja a trombitát című, első világháborús népzenei visszatekintését hallgathatták meg az érdeklődők, amely a száz évvel ezelőtti események időrendjében, katonadalokon keresztül mutatta be a Nagy Háború időszakát.

1595995560

A rendezvénysorozat idén is minden korcsoport számára érdekes és izgalmas időtöltést kínál. A nagyobbakat népszerű katona-zenekari koncertekkel, az olaszországi Bella Italia múzeum Középkor című kiállításával, a Nagy Háború 100 előadássorozattal, Juhász János nyugállományú alezredes Air Art című repülőgépeket ábrázoló, egyedülálló 3D-s számítógépes oldalnézeti grafikáiból összeállított tárlatával és az ezt kísérő repülőgép makettkiállítással várják, természetesen a Múzeumok Éjszakáján is. A gyermekek részére pedig az Azimutoló című program nyújt elméleti és gyakorlati ismereteket a katonai tájékozódás és túlélés témakörében.

Az Emlékparki Nyár egészen augusztus 20-ig változatos programokkal várja látogatóit.

1595995561

Fotó: a szerző felvételei