Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránát volt a vizesárokban

Szöveg: Szűcs László |  2015. április 2. 6:35

A 13. héten, azaz március 23−29. között 105 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 18 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Csörgei Csilla törzsőrmester, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2015-ben eddig összesen 528 bejelentést kaptak.

Március 23-án Egerben, a Kossuth utcában 120 kilogramm darált TNT-t és egy második világháborús lőszert találtak. A veszélyes anyagokat a Sulykovszki Róbert zászlós vezette járőr szállította el a központi gyűjtőbe.

Március 25-én Hatvan külterületén, földmunkák közben került elő 15 centiméteres, német gyártmányú repeszromboló-gránát. A robbanószerkezetet a Tóth Péter főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Ugyancsak ezen a napon Kiskunfélegyházán is akadt dolga a Tóth Péter főtörzsőrmester vezette járőrnek: egy SD1-es típusú, német gyártmányú rombolóbombát találtak, amit a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállítottak.

Március 26-án Hárskútról érkezett a bejelentés a tűzszerészügyeletre, hogy a Szemere utcában, egy vizesárokban világháborús robbanószerkezetre bukkantak. A Juhász Attila főtörzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a helyszínen megállapította, hogy egy F1-es típusú kézigránát került elő, amit a kijelölt robbantási területen megsemmisítettek.

Március 28-án Fehérvárcsurgóra vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Táncsics utcában – földmunkák közben – egy 45 milliméteres páncéltörő gránátot találtak. A második világháborús robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette járőr szállította el a helyszínről és semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Címkéktűzszerész