Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR-11: békefenntartói alapfelkészítés

Szöveg: Petrovics Renáta |  2014. március 21. 8:27

Nagy volt a mozgolódás mostanában a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár gyakorlóterén: az MH KFOR Kontingens tizenegyedik váltásának koszovói misszióra készülő katonái ellenőrző-áteresztő pontot telepítettek és konvojkísérési foglalkozást hajtottak végre.

Az EÁP, vagyis az ellenőrző-áteresztő pont a külszolgálati feladatok egyik kiemelten fontos része. Az EÁP-on szolgálatot teljesítő katonákon nagy a felelősség, hiszen az általuk őrzött területen lévő emberek élete múlhat azon, hogy ők hogyan végzik a munkájukat − éppen ezért a legváratlanabb helyzetekben is higgadtan, magabiztosan kell viselkedniük.

Az eddigi kiképzés során a katonák elméletben már mindent megtanultak az EÁP-ról − mi a rendeltetése, milyen fajtái vannak, hogyan néz ki a felépítése, hogyan kell telepíteni, mi a feladat ellátásának rendje, mik a szolgálatot teljesítő katona feladatai.

1595968864

A külszolgálatra készülő katonák egy ellenőrző-áteresztő pont működtetését is gyakorolták

A gyakorlótéren pedig a már megtanult ismereteket alkalmazták: hogyan kell telepíteni és működtetni egy ellenőrző-áteresztő pontot, hogyan kell személyeket és gépjárműveket átvizsgálni? 

A gyakorlótér más részein mindeközben a konvojok kísérésére oktatták a leendő tizenegyedik váltás katonáit. Megtanulták egyebek mellett azt, hogy hogyan kell közlekedni katonai menetoszlopban, vagy hogy miként kell reagálniuk a különféle váratlan helyzetekre.

Fotó: a szerző felvételei