Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás a laktanya falai között

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2012. november 25. 14:52

Az Irinyi János laktanya adott otthont az „Emlékezz Európa” című filmvetítéssel egybekötött plakátkiállításnak, amelyen az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Szállító Zászlóalj és az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred állománya vett részt november 21-én.

1595945409

A rendezvényt Szíjártó Richárd őrnagy, a zászlóalj parancsnoka nyitotta meg, majd dr. Longauer Tibor, az 1956-os Pesti Srác Alapítvány képviselője szólt a megjelentekhez. „Nagyon fontos tudni, hogy minden történelmi eseménynek vannak előzményei és következményei", fogalmazott.

A vándorkiállításon bemutatott film 2008-ban készült el, és képet ad a kommunizmus kialakulásának előzményeiről, Európa jellemzőiről, illetve a második világháborút követő békeszerződés utáni helyzetről.
A vetített anyagban különböző európai országok történészeit szólaltatták meg, és korabeli dokumentumfilmeken keresztül mutattak be olyan eseményeket, amelyek még az iskolai tankönyvekben sem szerepeltek.

1595945410

A film után Székely Kornél grafikus mesélt életének egyes szakaszairól és a plakátok keletkezéséről, valamint arról, hogy másfél évvel ezelőtt kérte fel a Pesti Srác Alapítvány a vizuális történelmi összefoglaló elkészítésére. A grafikusművész a plakátok elkészítése előtt nem ismerte a filmet és a forrásanyagokat, saját kutatásaira, a megszerzett információkra és a belső késztetésére támaszkodva alkotta meg művét.
A rendezvényt zárásaként a résztvevők megtekintették Székely Kornél plakátkiállítását, aki egyben segítségét nyújtott a látottak értelmezésében is.

Fotók: A szerző felvételei