Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás nyílt a kiképző központban

Szöveg: Kelemen Ilona |  2017. május 25. 13:51

Első világháborús emléktárlatnak, jászkun huszárok és vitézek emlékének ad otthont a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ.

1596032773

A szervezés apropóját az első világháború centenáriuma adta, ami rengeteg áldozatot követelt nemcsak a Monarchia egészéből, hanem Szolnok megyéből is. A tárlat célja bemutatni Jász-Nagykun-Szolnok megye alakulatait korabeli dokumentumaikon, fegyvereiken, egyenruháikon és használati eszközeiken keresztül.

1596032774

Az összegyűjtött relikviákon keresztül a jász-kunsági katonák történetét, így a 68-as császári és királyi gyalogezred, a 29-es magyar királyi honvéd gyalogezred, valamint a 13-as császári és királyi huszárezred katonáinak mindennapjait ismerhetjük meg. Ezen alakulatok közül külön figyelmet érdemel a 68. jászkun gyalogezred, mely a megyeszékhely első „garnizonja", vagyis helyőrsége is volt. A kiállítás interaktív módon megtekinthető elemeket is tartalmaz, amelyek révén a látogató még jobban átérezheti az első világháború történéseit.

A kiállítást – amit elsőként az MH Béketámogató Kiképző Központ XXXIII. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamának hallgatói tekinthettek meg – Udovecz György, a „Szolnok" Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány elnöke nyitotta meg.

1596032774

Fotó: Sebők Tünde és a szerző felvételei