Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kibervédelmi gyakorlatot tartottak

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. december 10. 16:18

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megrendezték a „Cyber Coalition 2016” elnevezésű NATO kibervédelmi gyakorlatot, amelynek előkészítésére és megszervezésére a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség minden esztendőben nagy hangsúlyt fektet.

Az ötnapos Cyber Coalition 2016 gyakorlat kiváló lehetőséget biztosított a kibervédelmi incidenskezelés gyakorlására, az ez irányú tevékenységben érintett információbiztonsági, szakmai irányító és jogi, valamint üzemeltető állomány számára.

1596024377
A technikai jellegű feladatok végrehajtásához a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, a jogi feladatok megoldásához a HM Jogi Főosztály nyújtott szakmai támogatást. A résztvevők számára a gyakorlaton lehetőség nyílt a nemzetközi környezetben végrehajtandó feladatok gyakorlására.

A gyakorlaton hazánk immár harmadik alkalommal vett részt, ami azt igazolta, hogy Magyarország is képes közreműködni a kibertérben zajló események kezelésében, védelmet nyújtva a felhasználók számára.

A gyakorlaton a résztvevők technikai és jogi vonatkozású feladatokat hajtottak végre, melyek mind valós fenyegetési forráson alapultak. Ezek olyan kiberbiztonsági fenyegetések, melyek a napi munkavégzés során is előfordulhatnak, de otthon, a számítógép, az okostelefon, az okosóra használata közben is találkozhat velük bármely felhasználó.

A résztvevők számos nyomozati vonatkozású technikai feladatot is sikeresen megoldottak, ezek szintén kiemelt jelentőségűek napjainkban a kibertér védelmére irányuló erőfeszítések között.

A gyakorlat zökkenőmentes végrehajtását a Honvéd Vezérkar Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség Elektronikus Információvédelmi Osztály, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat állománya biztosította, mind az irányító törzsben, az észtországi Tartuban, mind pedig Magyarországon. A gyakorlat több szempontból is kiemelt fontosságú volt azért is, mert a feladatok komplexitása hűen tükrözte az állomány elhivatottságát és szakmai felkészültségi színvonalát.