Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiemelten fontos a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének munkája

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. augusztus 28. 8:02

A honvédség és a honvédelmi tárca számára kiemelten fontos a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetségének (HTBK OSZ) munkája, hiszen nélkülük sokkal nehezebben menne a társadalommal való kapcsolattartás és a honvédségi nevelés – hangsúlyozta dr. Papp Ferenc ezredes a civil szervezet éves értekezletén augusztus 27-én, szombaton a fővárosban.

1596018918

A HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Társadalmi Kapcsolatok és Honvédelmi Nevelési Igazgatóságának igazgatója az értekezleten tartott előadásában egyebek mellett elmondta: a minisztérium és a többi civil szervezet is elismeri, illetve példaértékűnek tartja a HTBK OSZ munkáját. A valamikori alapítók által még 1994-ben meghatározott célokhoz hűen végzi a tevékenységét. Az eredményes munkát az is alátámasztja, hogy a baráti körök száma egyre nő és szépen gyarapszik a taglétszám is. „Nem csak a létszám, hanem a hatékonyság is emelkedik, nem véletlen az, hogy az elvégzett feladatok listája huszonkét oldalt tesz ki" – mutatott rá az ezredes.

Az igazgató szerint nem véletlen az sem, hogy a Honvédelmi Minisztérium vezetése az elégedettség hangján beszél a szervezetről, szem előtt tartva, hogy fontos feladatot teljesítenek például a sárospataki nyári egyetem, a Szakmai Középiskolások Kulturális Egyesület rendezvényeinek és a nyári honvédelmi táborok megszervezésével. Papp Ferenc kiemelte továbbá a szervezet erőfeszítéseit az emlékhelyek, ezeken belül pedig a hadisírok gondozásában, illetve azok felkutatásában.

1596018918

Szelekovszky Ernő, a HTBK OSZ elnöke arról beszélt, hogy jelenleg az országban harmincöt, míg Erdélyben hét, Felvidéken kettő, Kárpátalján pedig egy szervezetük működik, ami azt jelenti, hogy tevékenységük a történelmi Magyarország területére is kiterjed. A jegyzett létszámuk 11 ezer 500 fő, de ennél jóval több embert, körülbelül 50 ezer főt tudhatnak a szimpatizánsaik között. Lapunk kérdésére az elmúlt év eredményei közül kiemelte, hogy tovább bővülhetett a pákozdi katonai emlékhely, Székesfehérváron egyhetes katonai zenekari fesztivált szerveztek, Erdélyben felújították Gábor Áron öntödéjét és sok helyszínen hoztak rendbe katonai sírokat, vagy újítottak fel emlékműveket. Az elnök megjegyezte, hogy egyre bővül az együttműködés az általa vezetett szervezet és a honvédelmi tárca között, hiszen több területen – például a honvédség elfogadtatása a társadalommal – egybevágnak a céljaik.

Szijártó Richárd alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár megbízott törzsfőnöke előadásában bemutatta a dandár helyét és szerepét a honvédség struktúrájában, külön kitérve annak feladatrendszerére is. Lapunk kérdésére elmondta azt is, hogy a dandár vezetése nagyon pozitív visszajelzéseket kap a civil társadalom felől a munkájukat illetően. „Egyre több, gyakoribb illetve egyre tartalmasabb szó a köszönöm" – tette hozzá, azzal együtt, tapasztalataik szerint az embereknek tetszik a díszelgők új egyenruhája, vagyis a megjelenése és a tartása.

Az egyeztetésen M. Szabó Miklós nyugalmazott altábornagy, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja előadásában ismertette a katonai felsővezetők helyzetét és működését a diktatúrában.

1596018919

Fotó: Tóth László